Povodně trápí střed Evropy, na východním Slovensku je situace kritická

Bratislava - Deště dnes výrazně zhoršily povodňovou situaci na východním Slovensku. Stouply hladiny většiny řek a kvůli záplavám a sesuvům půdy záchranáři evakuovali stovky lidí. Kritická je situace hlavně kolem Košic. Nejvyšší povodňový stupeň platí už na dvaceti východoslovenských řekách. Voda zaplavila i silnice a železniční tratě a výrazně zkomplikovala dopravu v oblasti. Nejvyšší stupeň varování před povodněmi platí na většině slovenského území. Podle meteorologů by ale během dneška mělo srážek ubývat. V Polsku v noci bouře způsobily lokální záplavy ve Varšavě, napjatá je situace na jihu země. Povodně ohrožují i severovýchod Maďarska, kde bylo evakuováno na 1 500 lidí.

Povodňová situace na východním Slovensku se dnes po deštích výrazně zhoršila. Stouply hladiny většiny řek a kvůli záplavám a sesuvům půdy záchranáři evakuovali stovky lidí. Voda zaplavila i silnice a železniční tratě a výrazně zkomplikovala dopravu v oblasti. Nejvyšší stupeň varování před povodněmi platí na většině slovenského území. Podle meteorologů by ale během dneška mělo srážek ubývat. Situace je dramatická i v Polsku, na severovýchodě Maďarska bylo evakuováno na 1 500 lidí.

Ještě v noci museli slovenští záchranáři evakuovat přes 100 obyvatel romské osady u obce Markovice a stejný počet lidí z nedaleké obce Malčice. Ohrožovala je voda z řeky Ondavy, která se přelila přes poškozenou hráz. Dramatická byla situace i v okolí Košic, kde se sesunul svah a poškodil několik domů. Vážná je situace na Spiši, kde jsou ohroženy téměř všechny obce podél Hornádu. Ve většině z nich se budují pískové hráze. Stoupající voda poškodila i dopravní infrastrukturu. Kritická dopravní situace je podle policie v okrese Stará Ľubovňa. V tomto okresním městě i v okolních obcích je řada silnic kvůli vodě neprůjezdná. Záplavy komplikují dopravu ve velké části východního Slovenska. Silnice a železniční tratě jsou na některých místech podemleté nebo zavalené sesuvem půdy. Uzavřeny byly hraniční přechody do Maďarska.

Maďarsku je nejhorší situace ve městě Edelény na severovýchodě země. Rozvodněná řeka Bodva prolomila provizorní hráz z pytlů s pískem a zaplavila hlavní silnici i velkou část města. Do oblasti přiletěly dva vojenské vrtulníky, které pomáhají se záchrannými operacemi.

Mluvčí polských hasičů Pawel Frontczak řekl, že „situace je dramatická, prohráváme s vodou v místech, kde hráze byly už poškozené“. Dodal, že hráze jsou po květnové povodni nasáklé, a proto někde nevydrží nový nápor vody. Na povodeň na Odře se znovu připravuje Dolní Slezsko. První povodňová vlna má přes Vratislav, metropoli tohoto vojvodství, přejít v sobotu. Ve Varšavě noční lokální záplavy nejvíce postihly jižní část města. V obci Piaseczno ležící asi 15 kilometrů od centra polského hlavního města se z břehů vylila říčka Perelka, voda na některých místech sahá do výšky metru a půl. Hasiči už nestíhají jezdit ke všem nahlášeným případům. Na příchod povodňové vlny čeká Sandomierz ve východním Polsku, kde voda před dvěma týdny zalila území o rozloze 11 kilometrů čtverečních. I když úřady vyzvaly asi 2 000 obyvatel pravého břehu Visly, aby se evakuovali, poslechlo je podle místních médií jen několik z nich.