Ukrajinští novináři se bouří proti cenzuře, prezident ji popírá

Kyjev - V tričkách s nápisem „Stop cenzuře“ se dnes v Kyjevě místní novináři dostavili na tiskovou konferenci s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Chtěli tím upozornit na neuspokojivý stav na poli veřejných informací, který podle jejich názoru nastal po nástupu Janukovyče do funkce hlavy státu. Janukovyč, který jedno darované tričko převzal, stížnosti na zesílení státní kontroly nad médii odmítl.

Varovné hlasy upozorňující na státní kontrolu ukrajinského tisku se v poslední době stále častěji ozývají v prohlášeních ukrajinských médií i mezinárodních novinářských organizací. Média údajně nesmějí zpracovávat určitá politická témata a příspěvky obsahující kritiku nynější vlády se z politických důvodů vyřazují. Novináři podle agentury Unian spekulují, že došlo k „tiché dohodě“ mezi novou politickou mocí a šéfy mediálních holdingů. 

Stížnost na nepřípustný státní nátlak nedávno zveřejnili novináři televizního kanálu 1+1 a několika internetových médií, z jejichž iniciativy pak vzniklo celostátní novinářské hnutí „Stop cenzuře“. Jeho vedení na neděli svolalo demonstraci za respektování svobody slova. Novináři při ní mají prezidentovi předat vzorek hypotetických budoucích novin, který bude dokumentovat, jak by v zemi mohl vypadat tisk, pokud se cenzurní tlak nezastaví.

Žádné tlaky neexistují, vzkázal prezident novinářům

Prezident se dnes na tiskové konferenci zavázal, že pro posílení svobody a nezávislosti ukrajinských médií udělá vše. Svou podporu podmínil tím, že novináři nebudou překrucovat fakta a budou za všech okolností šířit poctivé a vyvážené informace.

„Nikdo na vás nátlak nevyvíjel, nevyvíjí a nebude vyvíjet,“ řekl dnes ukrajinským novinářům Janukovyč. „Chci s vámi spolupracovat a hledat cesty, jak s omezováním svobody slova skoncovat,“ prohlásil a oznámil, že pověřil šéfy ministerstva vnitra a kontrarozvědky, aby stížnosti na cenzuru prověřili.