Při útocích na severu Kavkazu čtyři mrtví včetně duchovního

Moskva - Čtyři mrtvé včetně imáma mešity v dagestánské Machačkale si dnes vyžádala série útoků v ruských severokavkazských republikách. Povstalci, kteří bojují za vyhlášení islámského emirátu, zaútočili proti několika cílům v Dagestánu a sousedním Ingušsku. Podle ruské agentury RIA Novosti zahájil dopoledne v Machačkale neznámý útočník palbu z automatické pušky na skupinu lidí, kteří mířili k pravidelné modlitbě do místní mešity. Útok nepřežil imám mešity, jeden z věřících byl vážně zraněn.

V Ingušském městě Malgobeku, které se v minulých týdnech několikrát stalo místem pumových útoků, dnes povstalci zastřelili majitelku jednoho z místních obchodů. Když na místo činu přijela policejní hlídka, explodovaly v obchodu dvě nálože. Jeden policista zemřel, 16 lidí bylo převezeno do nemocnice. Další exploze v Malgobeku, která poškodila památník obětem druhé světové války, se obešla bez zranění.

Z dagestánského Magaramkentského okresu je hlášen útok proti šéfovi místní samosprávy Azadimu Širbabajevovi. Neznámí útočníci zahájili palbu na jeho vůz a Širbabajeva zabili. Obětí atentátu se před rokem stal i jeho předchůdce.