Izraelci obsadili loď s aktivisty mířícími do Gazy

Gaza/Jeruzalém - Izraelské síly obsadily loď Rachel Corrie se zhruba dvaceti lidmi a pomocí pro palestinské pásmo Gaza na palubě. K zásahu došlo asi 30 kilometrů od izraelského pobřeží. Armáda uvedla, že se vše obešlo bez násilností. Loď, pojmenovaná po americké aktivistce od rána ignorovala výzvy k odklonění a směřovala vytrvale k pobřeží pásma. Nyní je odtahována do izraelského přístavu Ašdod, kde bude vyloženo 1200 tun nákladu, který bude po bezpečnostní kontrole dopraven do pásma Gazy. Proti blokádě palestinského pásma ale znějí čím dál hlasitější výhrady. Po jejím zmírnění volá i nejbližší izraelský spojenec - Washington.

Na lodi se nachází 11 aktivistů z Malajsie a Irska a devítičlenná posádka. Kontrolu nad plavidlem převzali Izraelci bez násilí, nesetkali s odporem posádky ani aktivistů. Nikdo nebyl zraněn ani zabit, při zásahu se nestřílelo, zdůraznila armádní mluvčí.

„Opakovaně jsme sdělili odpovědným osobám na lodi, že mají plout do přístavu Ašdod a že pásmo Gazy je pod blokádou. Oni však naše výzvy ignorovali a pokračují v plavbě směrem ke Gaze,“ řekl dopoledne vojenský mluvčí v Jeruzalémě.

Izraelské síly obsadily loď mířící do Gazy (zdroj: ČT24)

Irská organizace Free Gaza, která humanitární plavbu organizuje, předem uváděla, že Rachel Corrie je odhodlána prolomit izraelskou námořní blokádu pásma. Aktivisté na palubě, mezi nimiž je i irská nositelka Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireová, ale zároveň řekli, že při eventuálním zadržení Izraelci nebudou klást žádný odpor.

Izrael opakovaně trval na tom, že nedovolí irské lodi přistát u pobřeží Gazy. „Zastavíme tu loď a zastavíme také každou další loď, která se pokusí porušit svrchovanost Izraele. Není žádná šance, že Rachel Corrie dosáhne pobřeží Gazy,“ řekl v pátek večer v izraelské televizi ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Organizace Free Gaza byla ochotná nechat náklad prověřit OSN. Loď chtěla do pásma dopravit 12 tun pomoci, především cement a lékařské vybavení.„ Naše námořnictvo loď kontaktovalo pomocí rádia a požádalo posádku, aby odklonila kurz od Gazy do přístavu Ašdod. Nabídli jsme jim, tak jako v minulosti, aby náklad vyložili v Ašdodu, že ho prověříme a odešleme do Gazy. Bohužel nabídku odmítli,“ uvedla k dnešní situaci mluvčí Izraelské obranné síly Avital Leibovichová.

Guardian zveřejnil pitevní zprávy zabitých aktivistů

Izraelci v pondělí zaútočili v mezinárodních vodách na flotilu šesti lodí s humanitární pomocí pro Gazu a přinutili je odplout místo ke Gaze do izraelského Ašdodu. Při zásahu zahynulo devět aktivistů. Rachel Corrie měla být původně součástí této flotily, ale kvůli technickým potížím vyplula později. Loď nese jméno americké studentky, která byla v roce 2003 rozmačkána radlicí buldozeru, když se účastnila protestní akce proti demolicím palestinských domů v Gaze izraelskou armádou.

Pondělních násilnosti při zásahu proti jedné ze šesti lodí směřujících do Gazy stále budí reakce. Britský deník Guardian citoval z pitevní zprávy devíti zabitých tureckých aktivistů. Mluví o 30 střelných ranách, řada byla vypálená z těsné blízkosti. Pět lidí zemřelo po zásahu do hlavy nebo do zad. Izrael trvá na nutné obraně napadených vojáků i tom, že měl právo prověřit, jestli konvoj neveze palestinským radikálům zbraně.

Je blokáda neudržitelná?

Dnešní nenásilný zásah ale nijak nezmírnil kritiku Izraele ve světě. Protiizraelské protesty se znovu rozhořely v Londýně, Argentině nebo Venezuele. Několik desítek lidí demonstrovalo i v Praze. Izrael ale na blokádě Gazy trvá. Poukazuje na případ lodi Francop, kterou izraelští námořníci minulý rok zadrželi s několika tisícovkami raket na palubě. V roce 2002 zase padla Izraeli do rukou loď Karine A, která hnutí Fatah vezla 50 tun zbraní.

„Dnes můžeme do Gazy pustit loď s jídlem, zítra to bude loď s raketami, které pozítří dopadnou na izralská města,“ vzkazuje kritikům blokády mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Změnu postoje v otázce blokády Gazy žádá po Izraeli i USA, jeho nejvěrnější spojenec. USA v noci na dnešek poprvé otevřeně označily izraelskou blokádu pásma Gazy za „neudržitelnou“. „Naléhavě spolupracujeme s Izraelem, palestinskou správou a dalšími mezinárodními partnery na vypracování nových procedur pro dodávky více zboží a pomoci Gaze,“ řekl mluvčí Bílého domu Mike Hammer. „Současný systém je neudržitelný a musí být změněn.“

Za nezákonnou označila dnes izraelskou blokádu pásma Gazy vysoká komisařka Rady OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Požadovala zrušení blokády a vyšetření izraelského zásahu proti humanitární flotile. „Mezinárodní humanitární zákony zakazují vyhladovění civilistů jako metodu vedení války, je také zakázáno uvalovat kolektivní tresty na civilisty,“ uvedla v prohlášení.