Povodně na Slovensku: evakuace stovek lidí a zřejmě tři oběti

Košice - V noci na dnešek bylo na východě Slovenska v Košicích kvůli hrozícím záplavám evakuováno 1 500 lidí. Ráno voda protrhla jednu z protipovodňových hrází. Velká voda ohrožuje především jihovýchod Slovenska, na dolních tocích Hornádu, Torysy, Ondavy a Rimavy. Slovenský premiér Robert Fico uvedl, že si záplavy zřejmě vyžádaly tři lidské životy. Voda nadále ničí také Polsko. Meteorologové očekávají, že o víkendu by se mohlo rozhodnout, situace by se mohla začít sklidňovat.

Informace o úmrtích se objevily už dříve, ale policie nepotvrzovala, že by šlo o oběti záplav. O možné spojitosti s povodněmi Fico dnes hovořil po mimořádném zasedání vlády. Za oběť záplav je podle něj považován muž, který se s autem zřítil do rozvodněného potoka nedaleko Prešova na východním Slovensku. Těla dalších dvou lidí, kteří zmizeli v rozbouřeném živlu a jsou považováni za mrtvé, se podle Fica dosud nenašla.

Podle deníku Sme byli v noci kvůli stoupající hladině Hornádu preventivně evakuováni obyvatelé čtyř košických čtvrtí včetně několika koní z místního ranče.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V ranních hodinách povolila jedna z protipovodňových hrází, která bránila vtékání vody do slepého ramene směřujícího do centra města. Podle zástupců města by ale neměla způsobit vážnější škody a hráz měla být během dne opravena.

Na dolním úseku stoupala také Torysa, jejíž hladina dosahovala místy až 658 centimetrů. V Prešově, kde voda v pátek zalila areál univerzity, její hladina naopak klesala až na úroveň nejnižšího stupně povodňové aktivity. Pokles byl hlášen i na horních úsecích Rimavy.

Vláda premiéra Fica chce lidem postiženým povodněmi přispět na akutní pomoc 25 miliony eur. První peníze na základní potřeby by mohly být uvolněny už v nejbližších dnech. Podle předběžných informací záplavy zasáhly asi 980 obcí.

Slovensko v postižených oblastech nasadilo přes tři tisíce hasičů a záchranářů. Dalších dva a půl tisíce policistů pomáhalo s evakuacemi a armáda odstartovala operaci Nekonečný déšť se třemi tisíci vojáky.¨

Povodňová vlna míří do Varšavy

Záplavy nepřestávají trápit také Polsko. Na Visle u obce Slupiec v regionu Malopolsko voda zničila hráz v délce asi 20 metrů. Domovy musí opustit na tři tisíce lidí. Evakuovat se znovu musejí obyvatelé vsi Wilków, která byla prakticky celá zaplavená už v květnu. V noci na neděli by povodňová vlna na Visle měla dorazit do Varšavy.

Špatná je situace ve městě Jaslo na jihovýchodě Polska, jehož velkou část voda z řeky Wisloky zaplavila už v pátek. Své domovy opustilo nejméně 1 500 lidí. „Takovou vodu jsme v Jasle ještě neměli. Neočekávali jsme, že se přelije přes hráze,“ přiznala starostka tohoto města, v němž žije necelých 40 000 lidí, Maria Kurowská.

V pátek večer voda z řeky Poprad podemlela na jihu Polska pilíře železničního mostu mezi městy Nowy a Stary Soncz.