Trianonská smlouva dala příležitost pro vystoupení extremistů

Budapešť – Připomínka výročí Trianonské smlouvy, která před devadesáti lety rozbila tehdejší Uhersko, se v Maďarsku stává příležitostí pro vystoupení extremistů. Krajně pravicová parlamentní strana Jobbik vzkřísila své zakázané gardy. Polovojenské jednotky mají teď působit jen jako hnutí jednotlivců bez registrovaného členství pod názvem Maďarská národní garda. Radikální postoje demonstrovaly tisíce lidí pochodem ulicemi Budapešti.

Budapeští od rána burácely nacionalistické bubny. Pryč s Trianonem, skandovali radikálové v parku v centru města. Vpodvečer se vydali na pochod před ambasády států, kterým po první světové válce připadly části bývalého Uherska. Maďarský parlament jen před týdnem uzákonil den podpisu trianonské dohody jako den národního smutku. Dnes už radikální poslanci volají po nové, radikálnější zahraniční politice.

Předseda strany Jobbik Gábor Vona:

„Když naučíme Slovensko, Rumunsko, Srbsko, Ukrajinu a všechny okolní země, že jen co zvýší hlas, tak stáhneme uši a ocas a zalezeme do své ulity, tak nám vezmou i tu ulitu.“

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Na pomoc si přizvali také Maďarské národní gardy. Soud sice gardy zakázal, dnes jsou tu však znova - s novým názvem, v nových uniformách, ale se starým programem. „V meziválečném období se tyto křivdy vytahovaly hlavně v naději, že dojde ke změně hranic. A ono ke změně došlo, ale znamenalo to nakonec opět jen další porážku Maďarska,“ dodal historik Slovenské akademie věd Milan Zemko.

Podobný názor zastává také mladý maďarský historik Csaba Zahorán, který se rád zamýšlí také nad otázkami alternativní historie. „Uhersko tak, jak existovalo před první světovou válkou, by se nedožilo možná druhého nebo třetího tisíciletí, možná by se rozpadlo stejně jako Jugoslávie,“ říká.