Místo školy práce, místo jídla hlad – těžký zápas s kambodžskou realitou

Takeo (Kambodža) - Krize v rozvinutém světě odezněla, dál však decimuje nejchudší země světa. Jako první na ni doplácejí ženy a děti. V Kambodži je už nyní jejich úmrtnost jedna z nejvyšších v regionu. Spojené národy i Evropská komise proto vyzývají rozvinutý svět, aby neustával v rozvojové pomoci. V samotné unii přitom hrozí, že svého letošního cíle, věnovat třetímu světu 0,56 % HDP, nedosáhne.

Život kambodžských žen není pohádkou. Vesničanky mají pět až deset dětí. Přitom téměř každý dvoustý porod v Kambodži končí smrtí matky. I dětská úmrtnost je hrozivě vysoká: 55 dětí z tisíce nikdy neoslaví první narozeniny. Smutná statistika je jednou z nejhorších v regionu.

Společnost Člověk v tísni to chce změnit. Spolu s českými úřady připravila v provincii Takeo několik humanitárních projektů. „Poskytujeme materiální pomoc, ale také informace o výživě, léčbě nemocí nebo hygieně,“ vysvětlil projektový manažer Člověka v tísni Khut Sreang.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Češi ve zdravotních centrech zavádějí vodu, dodávají vybavení nebo solární panely. V nemocnici financují školení sestřiček tak, aby porody neprováděly v nehygienických podmínkách vesnických domků, ale v oficiálních zdravotních centrech. „Díky školení jsem sebejistá a poznám varovná znamení, která vyžadují převoz do nemocnice,“ uvedla vyškolená porodní asistentka Sorn Vannoeu.

Vlády šetří, pomoc stagnuje

Projekt má dobré výsledky, o 39 % více žen rodí ve zdravotních centrech. České aktivity se měly rozrůstat. Nyní z toho však vinou krize sešlo. Kvůli ní šetří vlády i soukromí dárci. EU chce zvýšit do pěti let svou rozvojovou pomoc na 0,7 % HDP. Většina zemí se ale tomuto cíli zdaleka neblíží. Česká pomoc stagnuje, italská nebo rakouská se loni zmenšila o třetinu. Nejchudší země světa se tak výrazného zlepšení ještě dlouho nedočkají.

Školení porodních asistentek v Kambodži v projektu Člověka v tísni
Zdroj: ČT24