Povodňová situace v Polsku i Maďarsku vážná, na Slovensku se zlepšuje

Bratislava - Povodňová situace v Polsku je i dnes vážná, Visla na svém středním toku zaplavuje další vesnice. Na příchod velké vody se připravuje Varšava. Také v severovýchodním Maďarsku se situace zdramatizovala, voda částečně zaplavila několik měst a čtyři zcela odřízla od světa. Na Slovensku se situace s výjimkou Ondavy dále uklidňuje a nastává sčítání škod, vláda začala rozdělovat pomoc. Škody, které záplavy od druhé poloviny května způsobily, by mohly dosáhnout 14 miliard zlotých (86,9 miliardy korun).

V Polsku se nově protrhla protipovodňová hráz na Visle u obce Winiary nedaleko Sandomierze, která bojuje se záplavami už od víkendu. Voda zničila i protipovodňový val na jednom z přítoků Visly a zaplavuje deset vesnic.

Ve Varšavě hladina Visly stoupá, dopoledne dosahovala skoro 640 centimetrů. V metropoli se očekává kulminace ve středu v noci. Při kulminaci v květnu řeka dosáhla úrovně 780 centimetrů. Podle šéfa krizového štábu Pawla Witkowského je třeba počítat s tím, že nynější povodňová vlna bude stejně vysoká jako ta květnová, má být ale kratší. V úterý a ve středu budou mít děti z některých škol, školek a jeslí další neplánované prázdniny.

Škody, které záplavy od druhé poloviny května způsobily, by mohly dosáhnout 14 miliard zlotých (86,9 miliardy korun). Podle polského rozhlasu tak zřejmě překročí jedno procento HDP. Ničivé povodně v roce 1997 způsobily v Polsku škody za 13 miliard zlotých (81,4 miliardy korun).

Volební kampaň ve znamení povodní

Povodně se také staly horkým tématem volební kampaně před prezidentskými volbami, do nichž zbývají necelé dva týdny. Šéf a kandidát nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński opouští svůj doposud smířlivý tón a kritizuje vládu premiéra Donalda Tuska za to, jak pomáhá obětem povodní. Tvrdí, že kdyby byl premiérem on, byla by pomoc rychlejší, a že by neseškrtal investice do protipovodňových opatření, jak to učinil Tuskův kabinet.

Na severovýchodě Maďarska se znovu rozlil Hornád, Bodva a Slaná

V Maďarsku se situace zdramatizovala na severovýchodě země, kde se znovu rozlily řeky Hornád, Bodva a Slaná (Sajó). Tyto řeky se vylily již při květnových povodních. V současnosti voda z nich částečně zaplavila několik obcí a další čtyři odřízla od světa. Evakuováno bylo 3 600 lidí, z toho asi 1 000 dětí. Z obce Böcs muselo být 150 obyvatel evakuováno v noci, všichni našli útočiště v Miskolci, kde se školy a tělocvičny změnily v provizorní ubytovny. V zaplavené obci Felsözsolca se zřítilo na 40 domů z vepřovic, stejný osud ale mají podobně stavěné domy i v dalších zasažených obcích.

Voda stoupá i v hlavních maďarských tocích Dunaj a Tisa, v současnosti dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, který ale ještě neznamená katastrofu. V Budapešti však musela být uzavřena nábřeží pro dopravu, níže položená místa musí být chráněna provizorními hrázemi z pytlů písku.

Celkem se na protipovodňových operacích pracuje v 265 maďarských městech a vesnicích, doposud se na nich podílelo 23 tisíc lidí. Pohotovost platí podél 3 088 kilometrů vodních toků.

Na Slovensku se situace lepší

Na Slovensku záplavy dále ustupují, voda však stále ohrožuje lidi v obcích na Ondavě v okrese Michalovce, kde vytéká do kraje protrženou hrází. V Nižné Myšli se v neděli opět sesunula část svahu, další domy však ohrožené nejsou. Naproti tomu v Sadech nad Torysou odčerpali pomocí velkokapacitního čerpadla z Česka většinu vody ze zaplavených částí a lidé se dnes ráno vrátili do svých domovů.

Slovenská vláda minulý týden vyčlenila z vlastní rezervy na rychlou pomoc obětem ničivých záplav a sesuvů půdy 25 milionů eur. Další peníze přicházejí z humanitárního fondu ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny. Z nich mohou dostat až 800 eur (asi 20 000 Kč) rodiny, které přišly o všechno.

Povodně na Slovensku patří necelý týden před volbami mezi nejdůležitější témata kampaně. Premiér Robert Fico navrhl vyčlenit na pomoc postiženým část peněz, které mají po volbách dostat úspěšné strany. Lídryně opozice Iveta Radičová naopak Ficovi vyčetla, že lehkomyslně utratil svou finanční rezervu pro mimořádné výdaje na zvýšení vlastní popularity. Nyní, v době záplav, podle ní tyto prostředky v pokladně chybějí.

  • Záplavy v Polsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170952.jpg
  • Záplavy v Maďarsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170950.jpg
  • Záplavy v Maďarsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170951.jpg
  • Záplavy v Maďarsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170948.jpg
  • Záplavy v Maďarsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170949.jpg