Apple představil nový, „vyzrazený“ model iPhone

San Francisco – Svět spatřil již čtvrtou generaci multimediálního telefonu iPhone, kterou dnes představil vedoucí firmy Apple Steve Jobs. Na trhu se má objevit 24. června. Ačkoliv bývají technické prototypy přísně střeženy před publicitou a nový telefon mohou zájemci poprvé oficiálně spatřit až dnes, má prý už za sebou bohatou minulost s takřka detektivní zápletkou a putování napříč kontinenty. Za kuriózním příběhem modelu iPhone 4G podle všeho stál zapomnětlivý zaměstnanec firmy, který si svůj testovací model neprozřetelně přinesl na oslavu narozenin, kde ho zanechal. Když nový iPhone nalezl náhodný návštěvník baru, okamžitě ho prodal internetovému magazínu a odstartoval tak předčasné „haló“ kolem inovovaného modelu. Podle některých zpráv z internetu se však jednalo o rafinovanou kampaň samotného Applu ke zvýšení zájmu o prototyp s dílčím vylepšením.

Teoriím o předem promyšleném příběhu nepochopitelného selhání nahrává také fakt, že zmíněný zaměstnanec nedostal výpověď. Přitom právě u firmy Apple se předčasná vyzrazení nových technologií až úzkostlivě neodpouští.

Poté, co redakce internetového magazínu Gizmodo obdržela nový iPhone výměnou za 5 tisíc dolarů, zveřejnila analytický článek s množstvím fotografií, který si obratem přečetly miliony lidí. Redaktoři poté museli čelit ze strany právníků Applu množství požadavků na vrácení modelu.

Do domu jednoho z nich měla dokonce přijít policie a zabavit množství počítačů a datových schránek. Oficiální důvod? Podezření z využití k prodeji kradených věcí.

Domovním zátahem však příběh kolem pátrání po zatoulaném modelu neskončil. Z ústředí Applu záhy unikl další prototyp, který se měl objevit až v dalekém Vietnamu.

Internet okamžitě zavalily fotografie i spekulace o tom, co nový iPhone nově umí. Displej a přední část nového iPhonu se záhy objevily dokonce v České republice, jak Hospodářským novinám potvrdil Vladislav Janeček ze serveru Superapple.cz, který ochotně popsal podobu nového iPhone 4G.

Nový iPhone bude mimo jiné tenčí

Nový iPhone 4 bude mít obrazovku s vyšším rozlišením a fotoaparát s možností snímání i zepředu vhodný pro videokonference. Celkem má mít přes 100 nových funkcí. Nový model bude tenčí než deset milimetrů, nyní má zhruba 12 milimetrů. Baterie by rovněž měla mít delší životnost. Cena se bude pohybovat od 199 USD do 299 USD, tj. zhruba 4340 až 6500 Kč, v závislosti na kapacitě. Většinu funkcí, které bude mít, ale analytici očekávali.

IPhone se od svého uvedení na trh v roce 2007 těší velké oblibě. Apple se díky němu zařadil mezi přední světové výrobce mobilních telefonů a nastavil konkurenci na trhu s chytrými telefony. Podíl firmy na trhu celosvětově roste, avšak na trhu roste i konkurence. Mezi konkurenty patří mimo jiné Research in Motion, Motorola a HTC. IPhone však stále zůstává zlatým standardem na trhu chytrých telefonů a uvedení nových produktů Applu patří mezi nejvíce sledované události v technologickém sektoru.