Severní Korea vyměnila premiéra a další vládní úředníky

Pchjongjang - Severní Korea provedla na mimořádném zasedání parlamentu změny ve vládě. Zasedání se zúčastnil i vůdce Kim Čong-il, i když se obvykle vystoupením na veřejnosti po své údajné mrtvici spíše vyhýbá. Vyměněn byl premiér, který je odpovědný za ekonomickou politiku. Novým předsedou vlády se stal Čche Jong-rim. Povýšen do mocné vojenské pozice místopředsedy Národní obranné komise byl Kim Čong-ilův švagr Čang Song-tchek. Došlo i k výměně na šesti méně důležitých postech.

Schůze byla neobvykle svolána pouhé dva měsíce po předchozím zasedání. Je to poprvé od roku 2003, kdy se parlament během jediného roku sešel dvakrát. Hlavním důvodem je podle zpravodajských agentur rostoucí napětí mezi Severní a Jižní Koreou po nedávném námořním incidentu, při němž severokorejské torpédo potopilo loď jihokorejského námořnictva. Při incidentu zahynulo 46 lidí. Dalším důvodem mimořádného zasedání parlamentu mohla být loňská nepovedená měnová reforma a příprava na zvolení Kim Čong-ilova nástupce.

Komise národní obrany je nejvyšším státním orgánem. Je nadřízena vládě a v jejím čele stojí hlava státu. Úřad dohlíží na více než milionovou armádu a rozhoduje o bezpečnostních otázkách země. Nový místopředseda Čang podporuje Kimova nejmladšího syna Kim Čong-una, o němž se nejčastěji spekuluje jako o novém severokorejském vůdci.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Armádní důstojníci na zasedání severokorejského parlamentu
Zdroj: ČT24