Ukrajinští novináři protestují, poslanci mění kabáty

Kyjev – Stovka ukrajinských novinářů protestovala v neděli v centru Kyjeva proti údajnému sílícímu tlaku politiků na sdělovací prostředky. Obvinili prezidenta Viktora Janukovyče a jeho spolupracovníky z cenzury. Přihlížejícím rozdávali výtisk novin nazvaný Ukrajinská lež s datem 6. června 2014. Mělo jít o ukázku, jak bude tisk vypadat za čtyři roky, pokud se něco nezmění. Policie proti demonstrantům nezasáhla.

Předobraz cenzurovaných novin obsahuje například informaci o tom, že oblíbený ukrajinský fotbalový klub Šachtar Doněck koupil jistý blízký přítel premiéra, zatímco nynější majitel klubu Rinat Achmetov je ve vězení. Vůdkyni opozice Juliji Tymošenkovou odeslali tvůrci fiktivních novin do exilu v britském Liverpoolu, ukrajinské loďstvo uvolnilo celý Krym pro ruské bitevní lodě. V novinách nechybí ani oslavný článek o vybudování železné opony mezi Ukrajinou a zbytkem Evropy.

Pochod zorganizovalo novinářské hnutí Stop cenzuře, které nedávno založili redaktoři televizního kanálu 1+1 a několika internetových médií, aby upozornili na státní zásahy do práce redakcí. Média údajně nesmějí zpracovávat určitá politická témata a příspěvky obsahující kritiku nynější vlády se z politických důvodů vyřazují. Novináři spekulují, že došlo k tiché dohodě mezi politickou mocí a šéfy mediálních holdingů.

Kyjevská média se dnes také věnovala spekulacím, podle nichž si ukrajinské politické strany přeplácejí poslance. Vůdkyně opozice Tymošenková nedávno v parlamentu tvrdila, že vládní Strana regionů přeběhlíkům vyplácí jednorázově milion dolarů (21,5 milionu korun) a navíc ještě měsíční rentu 25 tisíc dolarů (přes půl milionu korun).

Poslanec Děňkovyč změnil během čtyř dnů třikrát stranickou příslušnost

Spekulace o přeplácení poslanců živí i případ ukrajinského poslance Ivana Děňkovyče. Ten poměrně obtížně řešil vnitřní politické dilema, zda má v parlamentu hájit zájmy opozice, nebo se připojit ke koaličnímu táboru: Během čtyř dnů změnil své rozhodnutí třikrát. Jako poslanec opozičního Bloku Julije Tymošenkové (BJuT) byl od roku 2003 šéfem lvovské oblastní organizace strany, ale nedávno o svůj post přišel. Ráno 1. června vedení BJuT písemně oznámil, že opouští opoziční řady a stává se poslancem vládní koalice. Týž den večer si ale své rozhodnutí rozmyslel a informoval Tymošenkovou, že se znovu stává věrným členem jejího bloku. O tři dny později Děňkovyč prohlásil, že z „principiálních důvodů“ z BJuT znovu odchází. Nemůže se prý smířit s tím, že blok něco jiného říká a něco jiného dělá.