Noční obloha nabízí 4 planety sluneční soustavy

Praha – Trpěliví pozorovatelé noční oblohy mohou v těchto dnech sledovat plejádu planet sluneční soustavy. Během nočních hodin je k vidění Venuše, Mars, Jupiter i Saturn. Časně ráno je nad severním obzorem pouhým okem poznatelná kometa McNaught, na konci týdne se objeví Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Měsíc spěje k novu, takže jeho svit nebude rušit pozorování slaběji svítících objektů hvězdného vesmíru. O situaci na noční obloze informují astronomické servery obsupice.cz a observatory.cz.

Nejvýraznější planetou večerní oblohy je Venuše. Pohybuje se v souhvězdí Blíženců, koncem týdne přejde do souhvězdí Raka. Nejjasnější hvězdy v jejím okolí jsou stálice Kastor a Pollux. V první polovině noci jsou dobře viditelné také planety Mars v souhvězdí Lva, kde prochází v těsné blízkosti hvězdy Regulus, v sousedním souhvězdí Panny svítí Saturn. Ranní obloze vévodí nad východojihovýchodním obzorem Jupiter, v jeho těsné blízkosti je v menším dalekohledu viditelná planeta Uran. Obě tělesa se pohybují v souhvězdí Ryb.

Na ranní obloze je menším dalekohledem nízko nad severním obzorem viditelná kometa C/2009 R1 McNaught. Počátkem týdne se pohybovala souhvězdím Andromedy, ve čtvrtek 10. června přejde do souhvězdí Persea.

Nejjasnější přelety ISS je možné pozorovat 11. června od 03:59 do 04:03 a 13. června od 03:16 do 03:20. Stanice poletí ve směru od jihu k východu, těsně mine jasného Jupitera. Bližší informace o dalších přeletech je možné získat dotazem na adrese preletyiss@seznam.cz formou automatické odpovědi.