Írán odvysílal video s jaderným vědcem, jehož prý unesli Američané

Teherán - Íránská televize v pondělí odvysílala videozáznam, na němž údajný íránský jaderný fyzik říká, že byl unesen do Spojených států a tam byl mučen, a žádá skupiny na obranu lidských práv, aby mu pomohly vrátit se do vlasti. Záznam prý díky „speciálním postupům“ získala íránská tajná služba, uvedla bez podrobností televize. Muž na záznamu, který má na uších sluchátka s mikrofonem a hovoří v uzavřené místnosti do webkamery, má být Šahram Amírí, který pracoval pro íránskou atomovou agenturu a loni zmizel při muslimské pouti do Mekky. Záhy po odvysílání se objevil na kanále YouTube jiný videozáznam, na němž Amírí naopak tvrdí, že se mu v USA daří a je tam spokojený.

Írán po Amírího zmizení obvinil Saúdskou Arábii, že fyzika předala Spojeným státům, ta to ale popřela. Letos v březnu americká televize ABC uvedla, že Amírí utekl do USA a pomáhá americké Ústřední zpravodajské službě (CIA). Mluvčí CIA to odmítl komentovat.

Muž na záznamu odvysílaném v Íránu se podle agentury Reuters sice podobá Amírího fotografiím zveřejněným v tamějších médiích, jeho totožnost ale nelze nezávisle ověřit. Říká, že byl unesen v Medíně při společné operaci americké tajné služby a Saúdské Arábie.

„Dostal jsem znecitlivující injekci. Když jsem se probral, byl jsem na cestě do Ameriky. Během osmi měsíců, co tu jsem, jsem byl vystaven těžkému mučení a psychologickému nátlaku amerických rozvědných skupin,“ uvádí. Byl prý také přinucen říct americkým sdělovacím prostředkům, že je významnou postavou íránského jaderného programu a že z vlastní vůle požádal v USA o azyl. Video bylo podle něho natočeno v Arizoně.

Jsem tu šťastný, říká Amírí na jiném záznamu

Internetové stránky BBC uvádějí, že v druhém záznamu, který se objevil po několika hodinách od vysílání íránské televize pod označením Shahramamiri2010, uvádí muž, že žije pokojně ve městě a chce i nadále pokračovat ve vzdělávání v USA. „Jsem šťastný a ujišťuji všechny, že v bezpečí,“ říká. Muž říká, že chce svým vystoupením ukončit všechny dohady a fámy, které o něm vznikají. „Jsem Íránec a nepodnikl jsem nic proti své rodné zemi,“ dodává.

Protichůdná tvrzení ohledně Amírího osudu se objevují ve chvíli, kdy Rada bezpečnosti je jen krůček od schválení sankcí vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. USA a spolu s nimi další západní země mají podezření, že cílem programu je získání jaderné zbraně. Sankce mají přimět Teherán, aby se tohoto programu vzdal. Írán říká, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak mu to umožňují mezinárodní smlouvy.