USA zpřísňují podmínky těžby ropy, šéfa BP vyslechne Kongres

Washington - Ministerstvo vnitra Spojených států amerických zpřísnilo bezpečnostní požadavky pro těžbu ropy na moři. Provozovatelé plošin musí do konce měsíce otestovat a doložit funkčnost bezpečnostních ventilů. Právě tyto ventily selhaly koncem dubna při výbuchu na plošině Deepwater Horizon, který odstartoval havárii v Mexickém zálivu. Inspekce na svých vrtných plošinách zpřísnila mimo jiné i Velká Británie. Americký Kongres si na 17. června pozval k výslechu generálního ředitele BP Tonyho Haywarda.

Společnost BP říká, že odsávání ropy z rozbitého vrtu v Mexickém zálivu je čím dál účinnější. Kryt s potrubím odčerpává za 24 hodin přes dva a čtvrt milionu litrů unikající ropy. Protože ale nikdo neví, kolik suroviny celkově stále uniká do moře, odhady BP jsou jen velmi hrubé - nové řešení prý pochytá 30 až 75 procent úniku. Příští měsíc má sběrný zvon nad místem úniku nahradit větší a účinnější, kritici ale na BP útočí, proč to neudělala dřív.

Podle odhadů je katastrofa dvakrát horší než havárie tankeru Exon Valdéz v roce 1989 u břehů Aljašky. Oceánograf Thomas Shirley ale považuje srovnávání za liché: „Exon Valdéz byl úplně jiný únik. Všechno bylo na hladině, masivní úder 11 milionů galonů ropy najednou. Tady nám teče nejméně milion galonů ropy do moře každý den, v hloubce půldruhého kilometru, a vznikají ta obrovská podvodní jezera ropy.“ A právě zmíněná ropná jezera devastují podmořský život. Nová měření jejich existenci potvrzují, přestože první informace o nich těžaři zpochybňovali.

Televizní stanice CNN mezitím přinesla svědectví pracovníků zaniklé plošiny Deepwater Horizon, jejíž výbuch 20. dubna katastrofu odstartoval. Padají z jejich úst slova o dvojím metru na uplatňování bezpečnostních pravidel, společnost BP je měla používat jako bič na nepohodlné zaměstnance, ale sama je ve velkém porušovala. Dodržování bezpečnostních předpisů šlo údajně stranou vždy, kdy by brzdilo těžbu.