Chorvatsko se zaboha nemůže dopočítat svých ostrovů

Záhřeb - Chorvatské pobřeží a tamní ostrovy patří mezi hlavní turistická lákadla země. Samo Chorvatsko v tom má ale trochu zmatek: dodnes totiž pořádně neví, kolik těch ostrovů vlastně má. Podle listu Croatian Times existuje v tomto ohledu dokonce nejméně pět různých údajů - od 1 185 do 1 246.

Reklamní plakáty v Srbsku, které tam nyní nechal vyvěsit chorvatský státní úřad pro cestovní ruch, hlásí 1 244 ostrovů. Odborníci z kartografického oddělení chorvatského hydrografického institutu (HHI) ale tento údaj označují za špatný a uvádějí 1 246 ostrovů. Některé turistické weby hovoří o 1 233 ostrovech a do roku 2003 mělo Chorvatsko oficiálně zaregistrováno 1 185 ostrovů. Tento údaj je ale i podle odborníků již zastaralý.

„Jen z leteckých fotografií je obtížné prokázat, co je ostrov, útes nebo skalisko. Také nemáme dostatek lidí, abychom řádně určili terén,“ vysvětlil Pijo Bročić z HHI, proč se Chorvatsko nemůže ostrovů dopočítat. Dodal, že institut se proto věnuje spíše tvorbě navigačních map než sčítání ostrovů. Nemá na to ani lidi: v posledních 15 letech tu byl drasticky zredukován počet zaměstnanců.

Makarská riviéra
Zdroj: Wikipedie/Josip-Pino Žamić