Ukrajinská zásahovka prý omylem zadržela opozičního poslance

Kyjev – Ukrajinská zásahová jednotka se dopustila zvláštního omylu. Při razii v centru Kyjeva si totiž spletli dveře a vtrhli do kanceláře opozičního poslance Kasťantyna Bondareva. Při zásahu zbili poslancovy asistenty a celou kancelář zničili. Policie tvrdí, že se jedná o omyl, Bondarev je přesvědčen o tom, že jde o zastrašování politických oponentů.

Poslanec Kosťantyn Bondarev z opozičního Bloku Julije Tymošenkové má svou kancelář v prvním patře budovy v centru Kyjeva, v níž sídlí jeden z místních bankovních ústavů. Ve středu v poledne do poslanecké kanceláře vtrhla skupina ozbrojenců s automaty a neprůstřelnými vestami a v uniformách finanční stráže.

„Křičeli, že jsou z berňáku,“ popsal vyšetřovatelům napadení vyděšený poslanec. Útočníci zbili a spoutali Bondarevovy asistenty a samotného poslance zadržovali bezmála hodinu. Když zjistili, že jde o omyl, místnost bez omluvy vyklidili a spustili stejnou akci o patro níže.

Omyl nebo úmysl?

Ve zjitřené politické atmosféře, v níž na Ukrajině tvrdě zápasí proruské vedení státu s prozápadní opozicí, vyvolala zpráva o policejní akci pozdvižení. Policisté kancelář zcela zničili a zranili pracovníky poslancova pomocného týmu. Bondarev je přesvědčen, že jde o politické zastrašování a útok agentů vládní koalice.

Incident vyšetřují kontrolní policejní orgány. „Asi došlo k nějakému nedorozumění,“ řekli redakci ukrajinského listu Fokus vyšetřovatelé.