Při nepokojích v Kyrgyzstánu zemřelo 45 lidí, stovky zraněných

Biškek - Kyrgyzská armáda obsadila město Oš na jihu země, kde se v noci střetly ozbrojené skupiny mladých Kyrgyzů a Uzbeků. Jde o nejhorší srážky mezi oběma etniky od dubnového prezidentského převratu, který od moci odstavil Kurmanbeka Bakijeva. Lidé rabovali obchody, zapalovali správní budovy a ničili zaparkovaná auta. Po incidentech zůstalo 45 mrtvých a 632 zraněných. Podle vojenských velitelů je situace pod kontrolou, ale svědkové hlásí nové násilnosti. Do města míří další stovky ozbrojenců, kteří chtějí pomoci lidem „své“ národnosti, ozývají se hlasy volající po vojenském zásahu zvenčí. Rusko zatím vojenské řešení kyrgyzské krize odmítá. Prozatímní kyrgyzská prezidentka a premiérka Roza Otunbajevová, jejíž dočasný prezidentský mandát by voliči měli potvrdit při červnovém referendu, vyhlásila ve městě Oš a třech přilehlých regionech výjimečný stav.

Ohniskem nepokojů je dvousettisícová jihokyrgyzská Oš, kde kromě silných komunit Uzbeků a Kyrgyzů žijí příslušníci desítek dalších národností. Gangy výrostků vyzbrojených holemi a kamením tu v noci a dnes ráno vytloukaly výkladní skříně a zapalovaly automobily.

Střelba pokračovala i dnes, nad městem přelétaly vojenské vrtulníky. Několik budov v Oši shořelo, do města se stáhly další vojenské oddíly. Podle agentury 24.kg se do nočních nepokojů zapojilo až 3 000 lidí. Centrum města je již prý plně pod kontrolou policie a armády. Čtyři nejaktivnější původci nepokojů byli podle místního rozhlasu zatčeni.

Telefonát Lenky Kabrhelové (zdroj: ČT24)

Počet obětí se od rána zvyšuje, protože několik desítek lidí bylo do nemocnic převezeno ve velmi těžkém stavu. Celkový počet mrtvých může být podle kyrgyzských médií ještě mnohem vyšší, než uvádějí úřady, protože etničtí Uzbekové mají ve zvyku pohřbívat své mrtvé okamžitě, ještě v den úmrtí před setměním.

Situace v zemi zralá pro zásah zvenčí

Podle kyrgyzských a ruských analytiků je situace v Kyrgyzstánu zralá pro vojenský zásah zvenčí. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ale možnost vyslání mírového kontingentu Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB) do Kyrgyzstánu „prozatím“ vyloučil. Na taškentském summitu asijských států dnes prohlásil, že úkolem vojenských jednotek této aliance je zakročit v případě vnějšího napadení. Protože krize v Kyrgyzstánu má vnitropolitický charakter, není k akci důvod.

Bezpečnostní síly se soustřeďují v centru Oše, zatímco na okrajích města pokračují srážky. Podle Otunbajevové úřady zablokovaly přístupové silnice do města, protože „prakticky ze všech stran“ míří do Oše další stovky ozbrojenců. Úřady odpoledne prodloužily zákaz nočního vycházení.

Podle místního tisku byla roznětkou nepokojů hádka v jednom z ošských nočních klubů, která přerostla v přestřelku mezi skupinami uzbecké a kyrgyzské mládeže podněcovanou kriminálními živly. Předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajevová označila v televizním projevu zostření situace na jihu země za „lokální konflikt“.

Jižní Kyrgyzstán byl mocenskou základnou bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Ten byl počátkem dubna svržen a nový režim se jen s potížemi snaží obnovit v zemi stabilitu.

Město Oš leží na neklidném jihu země. Naposledy zde na konci května vypukl spor o tradiční letní pastviště, za kterým se podle místních médií skrývá dlouhodobé etnické napětí mezi Uzbeky a Kyrgyzy.