Šéf BP půjde k Obamovi na kobereček

Houston - Americké úřady pozvaly šéfa ropné společnosti BP, zodpovědné za únik ropy v Mexickém zálivu, na setkání s prezidentem Barackem Obamou a vysokými státními představiteli ve středu 16. června. Půjde o první setkání Obamy se zástupci BP. Tlak americké administrativy na těžaře se přitom stupňuje. Včera vládní činitelé oznámili, že BP má 72 hodin na to, aby představila svůj nejnovější plán, jak unikání ropy zastaví.

„Naše administrativa nebude odpočívat, ani nebude spokojena do té doby, než bude zastaven samotný zdroj úniku, ropa v (Mexickém) zálivu bude odčerpána a vyčištěna a lidé žijící v zálivu se budou moci vrátit ke svému životnímu stylu,“ napsal velitel pobřežní stráže Thad Allen předsedovi správní rady BP Carlu-Henricovi Svanbergovi.

„Prezident Obama se zúčastní části tohoto setkání,“ potvrdil Allen. Kromě Svanberga se mají za BP zúčastnit schůzky i další vhodní zástupci společnosti. Půjde o vůbec první setkání setkání prezidenta Obamy s představiteli společnosti BP po výbuchu těžební plošiny 20. dubna a následném úniku ropy, který je nejhorší katastrofou tohoto typu v dějinách USA.