V USA vyvrcholil dvouletý zátah proti pašerákům drog

Washington - Americké protidrogové jednotky pozatýkaly 400 pašeráků drog. Vyvrcholila tak dvouletá akce proti mexickým narkokartelům. Bezpečnostní složky během té doby zatkly dva tisíce lidí, zabavily desítky tun drog a také hotovost 154 milionů dolarů. Příliv narkotik do Spojených států tím ale omezily jen na krátkou dobu.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder označil akci, která trvala 22 měsíců, za „velmi významný úder“ mexickým drogovým kartelům. Zdůraznil však, že šlo „jen o jednu bitvu“ a že problém pašování návykových látek do Spojených států je třeba řešit i nadále.

Za celou dobu rozsáhlé protidrogové operace policisté zadrželi přes 2 000 lidí. Úřady neupřesnily, zda šlo pouze o Mexičany, nebo také o Američany. Podařilo se rovněž zabavit 62 tun marihuany, 2,2 tuny kokainu, 635 kilogramů heroinu a 544 kilogramů metamfetaminů. Úřady rovněž zabavily obviněným pašerákům 154 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) v hotovosti.

Na akci se podílely americká protidrogová policie, imigrační policie, celní úřady a Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Federální úřady také spolupracovaly s místními policisty.