Kubánský režim propustil nemocného politického vězně

Havana - Kubánský režim podmínečně propustil z vězení sedmačtyřicetiletého disidenta, který ve vazbě ochrnul. Ariel Sigler byl za mřížemi od roku 2003 za údajnou vlastizradu. Podle příbuzných je jeho propuštění zásluhou a prvním úspěchem katolických kněží, kteří vyjednávají s vládou. Dalších šest vězňů bylo přesunuto do věznic blíže jejich domovům a rodinám. V kubánských vězeních je ještě téměř 200 politických vězňů a nejméně 30 z nich má vážné zdravotní problémy.

Sigler byl vězněn od roku 2003 a propuštěn byl podmíněně ze zdravotních důvodů. Ve vězení ochrnul a loni v srpnu byl hospitalizován. Dnes byl přepraven k rodině v Matanzasu 100 kilometrů východně od Havany. Toto propuštění politického vězně, ač podmínečné, je první, jehož katolická církev dosáhla. Jde o zřídkavý ústupek komunistické vlády, jež neoplývá tolerancí vůči politickému disentu. Za propuštění politických vězňů se zdravotními problémy přitom už tři měsíce drží hladovku aktivista Guillermo Fariňas.

Sigler byl odsouzen ke dvaceti letům a organizace Amnesty International jej označila za vězně svědomí. Je druhým propuštěným politickým vězněm od oficiálního nástupu Raúla Castra do čela Kuby v únoru 2008. Na určitém zlepšení životních podmínek politických vězňů se v květnu dohodl Raúl Castro s představiteli katolické církve. Navíc má být tento víkend přesunuto šest politických vězňů do věznic, jež jsou blíže jejich domovům a rodinám.

Vztahy římskokatolické církve a komunistického režimu na Kubě byly po revoluci v roce 1959 nepřátelské, ale zlepšily se poté, co ostrov v roce 1998 navštívil papež Jan Pavel II. Církev je jednou z mála nezávislých institucí v zemi. Ke křesťanství se hlásí podle odhadů asi 40 procent Kubánců.