Poražený vítěz Fico chce sestavit vládu, nemá ale s kým

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič oznámil, že sestavením vlády pověří vítěze voleb stranu Směr. Její předseda Robert Fico dnes avizoval, že se kabinet pokusí sestavit. Jeho strana sice v parlamentních volbách s 35 procentech zvítězila, podle všeho však nemá partnery, s kterými by mohla kabinet vytvořit. Dosavadní slovenský premiér hodlá jednání začít u největšího politického rivala - opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS). SDKU-DS stejně jako další ze čtveřice středopravých stran, které po volbách obsadí v parlamentu většinu křesel, ale jednání o společné vládě se Směrem odmítly.

„Už před volbami jsem řekl, že sestavením vlády pověřím vítěze voleb,“ prohlásil dnes Gašparovič. „Je to tradice, kterou neporuším, které se držím, a opakuji, je to politická strana, která dostala nejvíce hlasů občanů,“ dodal. Poděkoval také všem voličům. S účastí, která dosáhla téměř 59 procent, ale příliš spokojen není. Zdá se mu nízká.

Dosavadní premiér Fico je naproti tomu spokojen se ziskem své strany Směr, který činí 35 procent. To je o šest procent víc než při minulých volbách. Zároveň Fico řekl, že vládu se kabinet pokusí vytvořit: „Budeme proto usilovat o sestavení vlády, budeme dělat všechno pro to, aby byl Směr dominantním subjektem kabinetu,“ řekl Fico. Pro společnou vládu by dosavadní premiér musel získat některé ze středopravých uskupení. Kromě SDKU-DS jde o novou stranu Svoboda a Solidarita (SaS), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a dalšího nováčka, stranu Most-Híd. Žádný z lídrů ale s Ficem do vlády jít nechce.

„Vystoupili jsme před voliče jako alternativa, byl by to podvod na voličích. Nabízeli jsme jim ve volbách jiný příběh,“ uvedla ale jednička kandidátky SDKU-DS Iveta Radičová. Podobně reagovali lídři dalších tří stran. „Strana Most-Híd je připravena vstoupit do středopravé koalice. Stále držíme naši linii, že se Směrem nebudeme (o společné vládě) jednat,“ prohlásil předseda strany Most-Híd Béla Bugár. Pravděpodobnější tak je, že se zmíněné čtyři strany spojí a vytvoří společnou vládu. Ve stopadesátičlenné Národní radě totiž obsadí 79 křesel.
Fico dává středopravé vládě rok

„Pokud se dohodnou a sestaví vládu, nemůžeme s tím nic dělat. Když nás pošlou do opozice, půjdeme do opozice. S naším zastoupením v parlamentu ale musí počítat, že budeme velmi tvrdou opozicí,“ varoval Fico. Nehodlá prý zdržovat, pokud se bude zdát, že jeho Směr opravdu nemá šanci najít pro koalici partnera a tím i většinu v parlamentu. „Bude to období nestability. Ten slepenec nemá šanci na přežití. Více než rok jim nedáváme,“ poznamenal premiér na adresu rýsující se pravicové koalice.

„Je to po dvaceti letech konec mečiarismu na Slovensku,“ komentovala výsledek voleb Radičová. Právě o ní se hovoří jako o žhavé kandidátce na novou slovenskou premiérku. Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Vladimíra Mečiara, kdysi nejoblíbenějšího slovenského politika, ve volbách propadla. Získala 4,3 procenta hlasů, a nedostala se tak do parlamentu. Tím se zkomplikovala i situace Směru. Právě s populistickou LS-HZDS a s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) Fico dosud vládl.

„Napáchali dost a pan Mečiar by měl po dvaceti letech konečně odejít do důchodu,“ uvedl Richard Sulík, předseda strany Svoboda a Solidarita, která by se dala přirovnat k českým Věcem veřejným, avšak s větším důrazem na ekonomická témata.

Je mi smutno ze Slováků, budou plakat krvavé slzy, avizoval Slota

Vladimír Mečiar komentoval výsledek voleb až dnes odpoledne: „Sláva patří vítězům a čest poraženým. Do parlamentu se vrátíme,“ vzkázal v prohlášení, které poslal redakcím. Na stranické funkce rezignovalo i celé vedení Strany maďarské koalice (SMK), která rovněž parlament opouští.

Nacionalistická SNS se sice do parlamentu dostala, ale výrazně oslabila. „Je mi z toho jen velmi smutno, smutno ze Slováků. Ale jaký národ, taková vláda. A všichni budeme plakat - krvavé slzy,“ řekl novinářům šéf SNS Ján Slota, který je znám svými výpady vůči Maďarsku nebo Romům.

Reakce českých politiků

Bohuslav Sobotka, místopředseda ČSSD:

Směr je jednoznačný vítěz voleb, získal téměř 35 procent, druhá SDKU-DS o patnáct procent méně. To je obrovský rozdíl a já jsem rád, že na Slovensku byla dodržena ústavní zvyklost a sestavením vlády byl pověřen právě Robert Fico.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09:

Myslím si, že na Slovensku zvítězily dva pozitivní akcenty. Za prvé, že bude vládnout někdo, kdo dá do pořádku veřejný rozpočet, protože Ficova vláda akcelerovala zadlužování ještě rychleji než ta česká. Za druhé, že se přestane hrát nacionální nebo maďarskou kartou.