Výrobě hedvábí v Číně hrozí zánik

Peking - Cena hedvábí na světových trzích roste. Letos se vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních patnáct let. Může za to hlavně expandující Čína, kde se vyrábí sedmdesát procent světové produkce této jemné tkaniny. Půda, kde se dříve nacházely stromy, na nichž žije bourec morušový, pomalu kvůli nové zástavbě mizí. A hedvábí je málo, protože si ho navíc může dovolit stále více Číňanů.

Na burze hedvábí v Ťia-singu v provincii Če-ťiang bývá v poslední době mrtvo. Při obvyklém provozu se tudy denně expeduje na 80 tun surového hedvábí. Dnes je tu jen pár obchodníků, kteří sem přijeli uskladnit své zboží do té doby, než se pro ně najde kupec: „Obchody by vlastně měly jít dobře. Cena hedvábí je vysoká. Problém je v tom, že v současné době není na trhu dost surového hedvábí,“ vysvětluje obchodník Si.

Centrem hedvábného průmyslu v Číně je delta Perlové řeky nedaleko Šanghaje. Rozvoj měst a průmyslu tady ale zabírá půdu, kde rolníci pěstují morušové stromy. Jejich listy jsou jedinou potravou larev bource morušového, který hedvábí produkuje. Pěstování bourců je namáhavé a pro stárnoucí pěstitele je výhodnější prodat půdu developerům. Nevzdělaní rolníci jsou navíc velmi špatně placení. Peníze končí v kapsách překupníků.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Pěstováním larev bource morušového se už nedá nic vydělat. Za posledních deset let náš výdělek klesl na polovinu,“ zlobí se pěstitel Wang Chuan. Produkce hedvábných kokonů se letos snížila o 15 procent. V Číně je stále 20 milionů rolníků, kteří bource pěstují. Většině z nich je ale přes 60 let. Mladí lidé se stěhují do měst, kde vydělají více. Pět tisíc let staré tradici tak hrozí zánik. Pokles produkce ovlivňují i jiné faktory.

„Poslední roky bylo pro morušové stromy nepříznivé počasí. Zemědělské plochy na území delty Perlové řeky jsou stále vzácnější. Průmysl navíc devastují i předražené pozemky,“ stěžuje si zástupce ředitele firmy China Silk and Cocoon Exchange Čang Tan-ťün.

Dříve se hedvábí vyrábělo především na export. S rychle roustoucí střední třídou, si nyní i stále více Číňanů může dovolit tuto drahou látku koupit. Odborníci tvrdí, že cena čínského hedvábí bude i nadále stoupat. Letos možná až o 10 procent. Experti proto přidávají jednu radu: Máte-li hedvábí rádi, nakupujte nyní.