Do čela slovenské vlády míří Tygřice zpod Tater, píše německý tisk

Berlín/Vídeň – Německý tisk se po víkendových parlamentních volbách na Slovensku nechal strhnout k hodnocení pravděpodobné budoucí slovenské premiérky. Podle volebních výsledků dosud opoziční aliance stran pravého středu v čele se Slovenskou demokratickou a křesťanskou unií-Demokratickou stranou (SDKU-DS) Ivety Radičové nejspíš znemožní šéfovi vítězného Směru-sociální demokracie (Směr-SD) Robertu Ficovi znovu sestavit vládu. Některé německé noviny vyjadřovaly zaujetí vzdělaností a nekonfrontačním stylem Radičové, rakouské deníky Der Standard a Die Presse vyzdvihují neúspěch pravicově populistických a nacionalistických stran.

Německý levicově orientovaný deník Frankfurter Rundschau svůj článek o slovenských volbách opatřil titulkem „Tygřice zpod Tater“. Tak označuje pravděpodobnou příští slovenskou premiérku, jejíž strana prý díky někdejším reformám učinila ze Slovenska hospodářského tygra. To, že se Radičová pravděpodobně stane premiérkou, označuje deník za malou senzaci. „V regionu je první ženou, která obsadí tak vysokou funkci, a politicky znamená její volba radikálně novou orientaci Slovenska. Poté, co byl u moci čtyři roky levicový populista Robert Fico, by teď Radičová se svými koaličními partnery mohla zavelet k hospodářsky liberálnímu kurzu,“ napsal deník.

Německý bulvární deník Bild

„Je blond, je chytrá a na Slovensku je malou senzací: Iveta Radičová (53) by se mohla stát první ženou v čele vlády! Jejím vzorem je německá kancléřka Angela Merkelová.“

Radičová podle Frankfurter Rundschau ztělesňuje „nový typ politika ve střední Evropě“. „To, že se nedala na politiku kvůli kariéře a že není zapletena do starých mocenských struktur, na ní mnoho Slováků vysoce oceňuje,“ dodal list. Upozorňuje, že Radičová stojí před dvěma výzvami. Jednak slíbila, že Slovensko přivede zpět k někdejšímu hospodářskému růstu, jednak prý ví, že tentokrát musí brát víc ohledu na sociálně slabé.

Rakouský liberální deník Die Presse píše, že Fico je sice stále nejpopulárnějším politikem na Slovensku, ale ne dost populárním na to, aby tím dokázal kompenzovat chybějící koaliční potenciál. Podle listu zruinoval Fico dosavadní i potencionální koaliční partnery nacionalistickým tónem ve sporu se sousedním Maďarskem. Zatímco podle Die Presse se Ficovi sotva podaří s pomocí slibů lukrativních postů přetáhnout některou ze stran soupeřícího tábora, podle listu Der Standard má jeho Směr šanci znovu převzít vládní odpovědnost v případě, že jej alespoň nepřímo podpoří konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Maďarské noviny si všímají mezistátních vztahů

Maďarský tisk považuje výsledky slovenských voleb za příležitost ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Upozorňuje také na neúspěch Strany maďarské koalice (SMK), který přičítají kontroverznímu zákonu o dvojím občanství nového maďarského ministerského předsedy Viktora Orbána.

Maďarský deník Népszava:

„Čtveřici středopravých stran, které mají parlamentní většinu, čekají těžká volební vyjednávání. Tyto strany se nicméně shodují na tom, že v populismu dosavadní vlády okořeněném nacionalistickými hesly a přehnanými rozpočtovými ambicemi nelze pokračovat a že místo toho musí být posílen podnikavý duch a práva jednotlivců a podporovány rodiny. Budoucí vláda pod vedením Ivety Radičové bude také usilovat o zlepšení čerstvě zkomplikovaných vztahů s Maďarskem. To umožní, aby Maďarsko a Slovensko v rámci Evropské unie vyhledávaly společné zájmy, a nikoli konfrontaci.“

Zpravodajský server BusinessWeek agentury Bloomberg vítá ochotu nově se formující slovenské koaliční vlády k hospodářským reformám. „Slovenská aktiva mohou růst, protože o vytvoření nové vlády jednají strany, které slibují snížit rozpočtový deficit a přitáhnout zahraniční investice,“ konstatoval BusinessWeek.

Slovenští politici symbolicky třímají Svatoplukovy pruty
Zdroj: ČT24