Obama oznámil jména členů komise, která vyšetří ropnou havárii

Washington - Americký prezident Barack Obama prohlásil, že dopad dubnové exploze ropné plošiny a následné ropné katastrofy v Mexickém zálivu způsobí v myšlení Američanů podobný šok jako období těsně po teroristických útocích z 11. září 2001. Zároveň Obama oznámil jména členů sedmičlenné komise, která bude vyšetřovat příčiny havárie a úniku ropy do moře. Od dubnového výbuchu ropné plošiny společnosti British Petrol americký prezident Barack Obama již třikrát navštívil postižený stát Louisiana, teď přišla řada na zbývající tři státy zasažené ropou – Mississippi, Alabamu a Floridu.

Prezident Obama se nechal slyšet, že při svých návštěvách posbíral důkazy pro středeční schůzku s vedením společnosti BP, na níž bude především tlačit na rychlé odškodnění poškozených obyvatel. Na průběžné platby po nich chce 20 miliard.

Zájem o pláže zatím klesl nepatrně. Klíčové však je, co bude dál. Místní proto apelují na solidaritu turistů. Ten, kdo přijede, bude mít stejný servis jako jindy, jenom ho možná někdy nepustíme do moře, slibují obyvatelé postiženého pobřeží.

Prezident Obama si při procházení po tamích plážích koupil místní krevety a osvěžil se zmrzlinou, což jsou symboly nejvíc zasažených klíčových průmyslových odvětví - rybolovu a turistického ruchu. Chtěl tak Američanům ukázat, že není nutné se postiženým státům vyhýbat. Ba naopak.

Barack Obama, americký prezident

„Jestli chtějí lidé pomoci místním, tak nejlepší způsob je přijet a užívat si zdejší úžasné pohostinnosti.“

Chránit pobřeží pomáhají stovky plavidel na moři. Sbírají ropu z hladiny, aby se nedostala na zdejší pláže. Katastrofa tak má na pobřeží zatím podobu malých kapiček ropy, které ihned odstraňují čistící čety BP. „Tady v Mississippi, ale taky na Floridě, v Alabamě a v částech Louisiany platí, že je tu pořád místo pro turisty. Je tu množství pláží, které ještě nejsou zasažené nebo vůbec zasažené nebudou,“ naléhal Obama na Američany.

Požár na tankeru přerušil na pět hodin odčerpávání ropy

Odčerpávání ropy z vrtu v Mexickém zálivu na pět hodin zastavil požár - vypukl na tankeru, kam část suroviny proudí. Nakonec se jej podařilo uhasit. Podle BP loď pravděpodobně zasáhl blesk. Americký kongres, který pohromu vyšetřuje, mezitím konstatoval, že další velké těžařské firmy u pobřeží USA jsou na podobnou situaci připravené stejně chabě jako současný viník.

ŽIVĚ: Kamera z místa ropné havárie. Sledujte ZDE.

V Londýně mezitím BP řešila postup před schůzkou s rozhněvaným prezidentem. Hlavně to, jestli je morálně únosné vyplatit dividendy akcionářům. Přestože nový zvon nasazený na zničený vrt 1500 metrů pod hladinou od 3. června pochytal už 20 milionů litrů ropy, denně do moře tryská minimálně dalších 6 milionů. Rozsah katastrofy tak neustále narůstá.

Kvůli dopadům ekologické katastrofy v Mexickém zálivu a velmi obtížnému výhledu se společnost BP dostává do stále větších obtíží a navíc jí mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes drasticky snižila hodnocení rovnou o šest stupňů na BBB. BP se tak poprvé dostala pod známku AA.