Číst si z displeje na přímém slunci? Brzy to nebude žádný problém

Amsterodam - Nizozemská společnost slibuje změnit tvář LCD monitorů pomocí technologie zvané electrowetting. Ta je založena na ovládání pohybu tekutin pomocí elektrického napětí. Nové displeje jsou čitelné i na přímém slunci. Jelikož je výrobní technologie stejná jako u LCD displejů, nizozemští inovátoři doufají, že první elektronické knihy s jejich displejem by mohly být na trhu už v polovině příštího roku.

Zjednodušeně lze říci, že s využitím elektřiny lze změnit tvar kapky tekutiny. Pokud se navíc tekutina stlačí mezi dvěma skly, lze ji elektrickým napětím ovládat ještě dokonaleji: může se smršťovat nebo roztahovat a podle potřeby plnit prostor displeje. „Čili tekutiny se mohou velmi rychle pohybovat z bodu A do bodu B. Je to jediná technologie na světě, která tohle dokáže,“ uvedl technický ředitel vývoje obrazovek Johan Feenstra.

Princip samotný už v roce 1875 vyzkoušel pozdější nositel Nobelovy ceny za fyziku, francouzský vědec Gabriel Lippmann. Poslední technologie využívá vztahu mezi vodou a obarveným olejem - možnosti, jak ovládat rozhraní mezi těmito dvěma tekutinami.

Nizozemí: nové monitory (zdroj: ČT24)

Za běžných podmínek vytvoří olej na vodním povrchu rovnoměrný film. Pod elektrickým napětím se však poruší stabilita vrstev a olej se začne hýbat. Při použití průsvitného podkladu lze tímto způsobem vytvořit všemožné barevné kombinace v řádu několika milisekund.

Nizozemští vědci si nechali patentovat postup, díky kterému dokáží vyrobit mnohem jasnější a kontrastnější displeje, než jaké známe teď. Systém je schopný zobrazit více než 60 prvků za vteřinu. „Když dáme na iPad náš displej, bude mít výsledek spoustu výhod: text bude mnohem zřetelnější a bude jej možné číst i na denním světle, navíc nespotřebovává tolik energie, takže baterie déle vydrží, a výrobek tak může být lehčí,“ upozornil obchodní ředitel společnosti Liquavista Kurt Petersdorff.

Nápad, jak uspořit, je jednoduchý

Monitor využívá denního světla k odrazu skrze vrstvy tekutin zpět ke čtenáři. Podle autorů se takto spotřebovává třikrát méně energie než u standardních LCD displejů. Vynález by mohl být užitečný třeba pro čtenáře elektronických knih. „Rychlost zobrazování stránek je pro nás nesmírně důležitá. Často slyšíme, že elektronické knihy jsou pomalé, současná technologie nevyhovuje. Novinka od Liquavisty naopak dokáže načítat stránky a obrázky velmi rychle – takže to vypadá pro čtenáře velmi slibně,“ míní vydavatelka společnosti E-readers Natasja Otterloová.

Jedno minus zůstává

Stále není ještě dobrá intenzita barev. V tomhle ohledu zatím vědci nedokázali LCD překonat. Zato upozorňují na jednu velkou výhodu své myšlenky: „Výrobní infrastruktura je stejná jako u tradičních LCD displejů. A to je náš příští velký krok. Jednáme s asijskými výrobci o tom, abychom mohli spustit výrobu na stejných linkách, jako se používají nyní,“ prozradil Feenstra.