Američtí vědci: Máme nadějný lék proti rakovině kůže

Praha - Američtí vědci vyvinuli nový lék proti rakovině kůže. Látka dokáže výrazně prodloužit život pacientů s melanomem, ve Spojených státech by měla být dostupná už během příštího roku. Melanom je sice jednou z méně běžných forem rakoviny kůže, zato je však tou nejnebezpečnější. Ročně na něj na světě umírá přes padesát tisíc lidí. Sluneční paprsky jsou magnetem, kterému v létě odolá jen málokdo. Tento spolehlivý dobíječ nálady, dárce tepla a barvy do tváře však může být i naším velkým nepřítelem. O nebezpečí rakoviny kůže slýcháme ze všech stran. Honba za dokonale opáleným tělem však přesto u mnohých nezná hranice. Zatímco někteří bojují s chorobnou závislostí na opálení, takzvanou tanorexií, jiní bez ochranného krému nevyjdou z domu a nejraději by se zbavili i toho posledního znaménka na těle.

Rakovina kůže nás může postihnout hned trojím způsobem. Tím nejznámějším je melanom, jenž je paradoxně sice nejméně častý, zato však nejzávažnější. Ročně způsobí sedmdesát pět procent úmrtí spojených s rakovinou kůže. „Zhoubné kožní nádory tvoří asi pětinu všech nádorů vůbec. Melanom z nich představuje jen malou část, protože jím prakticky onemocní asi 1 700 pacientů. Na druhou stranu je to nádor, který metastazuje, a může tudíž pacienta usmrtit,“ upozorňuje kožní lékařka Jana Hercogová.

Melanom ale rozhodně není okamžitým rozsudkem smrti. Diagnóza a další prognóza závisí na tloušťce nádoru a také na tom, jestli se jej lékařům podařilo včas chirurgicky odstranit. „Jestliže odstraníme i maligní melanom v jeho počáteční fázi, kdy ještě nedošlo k šíření krví nebo mízou do těla, potom je pacient prakticky zhojen,“ říká Hercogová. „Jestliže ale na druhou stranu odstraníme nádor v jeho pokročilém stádiu, kdy se dají předpokládat již založení metastázy, potom je prognóza mnohem horší,“ dodává.

Samotnému vzniku melanomu ale můžeme mnohdy sami předejít. Podle doktorky Hercogové je vhodné alespoň jednou navštívit kožního lékaře, jenž zjistí, zda jsme nebo nejsme riziková skupina. „Také bychom měli vědět, že se nemáme opalovat, a to ať na slunci nebo v soláriích,“ tvrdí Hercogová s tím, že pokud si nemůžeme opalování odpustit, měli bychom jednou za rok navštívit kožního lékaře a nechat si preventivně prohlédnout celý kožní povrch.


Hanelore Tatterová se opalovala prakticky celý život a ráda. Strach z rakoviny ji však po letech přivedl do kožní ordinace. Podle lékařů může být právě její přístup příkladem. „Chodím na kontrolu vždycky jednou za půl roku, protože mám plno pih, které se mi udělaly, když jsem se chodila dřív hodně opalovat, a taky to mám hodně po rodičích. Člověk má strach, několik už mi jich vyřízli,“ vysvětluje pacientka. „Některá ze znamének vykazovala atypické rysy, a to je právě důvod, proč k nám pacientka dochází - abychom předešli vzniku melanomu,“ říká Naďa Vojáčková, primářka Dermatovenerologické kliniky FN Na Bulovce.

Ne každý má ale to štěstí, že se lékařům podaří melanom odhalit včas. V případě rozsáhlých metastáz nemají lékaři v léčbě příliš možností. „Používají se preparáty, které jsou na bázi imunoterapie, to znamená imunologické ovlivnění zdravotního stavu pacienta,“ popisuje Hercogová. Existuje i nový lék s názvem Ipilimumab, na jehož vývoji pracoval rozsáhlý tým amerických lékařů a vědců hned z několika univerzit a klinických center ve Spojených státech. Látka by mohla být novou nadějí pro pacienty v pokročilém stádiu choroby. Délku života jim může prodloužit o několik let.