Stockholm se před sobotní svatbou zdobí do modrožluta

Stockholm - Na sobotní svatbu švédské korunní princezny Victorie přijedou do Stockholmu četné korunované hlavy, dva prezidenti a snad i statisíce dalších účastníků. Oficiální seznam hostů zveřejnil dnes královský palác. Mezi hosty budou například španělský král Juan Carlos, jeho jordánský kolega Abdalláh II., nizozemská královna Beatrix, dánská královna Margrethe II. a belgický král Albert II. Ve švédské metropoli v současnosti vrcholí svatební přípravy, celé město je vyzdobeno modrými a žlutými květy. Diváci České televize celou událost mohou sledovat živě v sobotu 19. 6. na ČT24.

Ze sousedního Norska přijede král Harald V., přítomni budou také monacký kníže Albert a lucemburský panovník, velkovévoda Jindřich. Britskou královskou rodinu bude zastupovat princ Edward, momentálně sedmý v nástupnické linii. Na seznamu jsou i dva králové bez království - řecký Konstantin a bulharský Simeon. Byť jde o záležitost povýtce monarchickou, zúčastní se jí i dva prezidenti - Tarja Halonenová z Finska a Ólafur Grímsson z Islandu. V plné sestavě se dostaví švédská vláda v čele se svým předsedou Fredrikem Reinfeldtem a přijde i vůdkyně opozice Mona Sahlinová. Dvaatřicetiletá Victoria si bere o čtyři roky staršího „obyčejného smrtelníka“ Daniela Westlinga, s nímž se seznámila v roce 2001 ve fitness centru. Pracoval tam jako trenér. Zasnoubili se loni v únoru.

Přípravy na svatbu už jsou v plném proudu

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Po celém městě se zasazují stromy, opravují se náměstí i fasády a všude se objevila modrožlutá květinová výzdoba. Princeznin snoubenec hledí na návštěvníky z fotografií ve výlohách, restauracích i recepcích hotelů. Stockholm zahájil takzvaný „Festival lásky“, kde na účastníky čeká bohatý program - koncerty, výstavy i večírky pro singles. Celá metropole je prostě plná euforie a očekávání. Velké těšení na svatbu korunní princezny pohltilo ulice i náměstí. Není bar, který by si teď neříkal Hořící srdce nebo Zahrádka lásky.

Victoria, dědička trůnu, patří mezi nejoblíbenější Švédky, a proto organizátoři velkolepých slavností počítají s větším zájmem médíí a veřejnosti než při pravidelném udělování Nobelovy ceny. Jen Stockholm počítá s tím, že příjmy z obchodu a turistiky vyskočí na 100 milionů švédských korun. Nejstarší královská dcera je oblíbená právě pro svou lidovost a otevřenost. U palácových vrat se vrší svatební dary od místních i cizinců. Jeden přinesl i americký výtvarník českého původu Brien Kralik: „Je to jejich společný portrét. Snad se bude líbit, každý se přece na sebe rád dívá.“ I snoubenci ale chtějí obdarovávat druhé, třeba skrze oficiální upomínkové předměty. Desetina z ceny těchto ubrusů, porcelánu nebo manžetových knoflíků půjde na charitu. Na akci spolupracují jen tradiční místní výrobci jako například Skultuna, která dodává své výrobky na královský dvůr už 400 let.

Stockholm počítá, že na slavnostech vydělá

Švédská metropole se chce světu ukázat v plném lesku a květu. Dokončili tu tramvajovou linku, opravili kostely i silnice. Očekávaný nával turistů se ale zatím úplně nekoná. Hotely mají stále volno. Zvláštní vlak z Malmo organizátoři pro malý zájem zrušili. Stěžují si i stánkaři: „Prší a zákazníků je málo. Město navíc svatební trhy dost nepropaguje.“ Organizátoři přesto doufají, že chladné Švédsko v rytmu svatebního valčíku nakonec přece jen roztaje.

Svatba, na kterou dorazí statisíce návštěvníků, proběhne tuto sobotu v 15:30 ve stockholmské katedrále. Novomanžele poté čeká slavnostní projížďka kočárem i lodí. Dále se chystá vojenská přehlídka. Místní noviny jsou plné spekulací, protože královský dvůr je ohledně příprav velice tajemný. Proslýchá se, že Victorie bude mít šaty s devítimetrovou vlečkou, detaily však návrháři róby úzkostlivě tají.