V americkém Kongresu to kvůli BP vřelo, Hayward litoval

Washington - Republikánský zákonodárce Joe Barton dnes v Kongresu označil postup americké vlády vůči petrochemické firmě BP kvůli ropné skvrně za vydírání. Administrativa prezidenta Baracka Obamy ve středu přiměla podnik k příslibu 20 miliard dolarů (asi 420 miliard korun) na náhradu škod. Barton dnes na kongresovém slyšení se šéfem firmy Tonym Haywardem uvedl, že vláda s firmou nezachází spravedlivě. Zároveň podle něj není jasná legitimita fondu, do něhož peníze půjdou. Demokraté se proti jeho vyjádření ihned ostře ohradili.

„Nechci žít v zemi, kde kdykoliv, kdy se občan nebo firma dopustí něčeho špatného, dostane se pod politický tlak, který se rovná vydírání,“ uvedl Barton. Dodal, že za sebe se za postup americké vlády omlouvá. S účelem dnešního slyšení, jež se věnuje případným zanedbáním bezpečnostních pravidel ze strany BP, ale souhlasí. Bartonův postoj ale zůstal v Kongresu USA ojedinělý. Demokratický kongresman Ed Markey jeho slova o vydírání rázně odmítl. Fond, který chce zřídit Obama, je podle něj pojistkou před nezodpovědností BP.

Henry Waxman vůči BP:

„Šetřili jste, kde to šlo, a nyní platí celé pobřeží Mexického zálivu.“

BP sklidilo v Kongresu ostrou kritiku (zdroj: ČT24)

Šéf sněmovního výboru pro energii a obchod demokrat Henry Waxman v úvodu dnešního slyšení s Haywardem nešetřil kritikou na adresu petrochemické společnosti. Firma se podle něj měla starat o bezpečnost, místo toho ale extrémně riskovala. Chování BP před havárií pak označil za samolibé. Podle něj byla firma hluchá k hrozbám a projevila „stejnou netečnost k riziku, jaká způsobila kolaps Wall Streetu“.

Tony Hayward:

„Výbuch a požár na plošině Deepwater Horizon a následný únik ropy do Mexického zálivu se nikdy neměly stát - a za to, že se staly, se hluboce omlouvám. Nikdo z nás neví, proč se přihodily. BP ale nehledě na příčinu udělá vše pro to, aby se takový incident už neopakoval.“

Hayward na dnešním slyšení pouze přečetl připravené prohlášení. Uvedl v něm, že firma katastrofy v zálivu i životů 11 lidí, kteří při ní zemřeli, hluboce lituje a že udělá všechno, co je v jejích silách, aby únik zastavila a pomohla obnovit zasaženou oblast. Zdůraznil nicméně, že záchranné práce v tak velké hloubce, jako je porušený vrt, dosud nikdo nedělal. Podotkl také, že i jemu osobně záleží na vyšetření případu a jeho příčin.

Soudy kvůli ropné skvrně by prý mohly BP stát až 63 miliard dolarů

Soudní spory kvůli úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu by BP údajně mohly na pokutách a dalších výdajích přijít až na téměř 63 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu korun). Listu The New York Times to řekl právní analytik Pavel Molchanov. Částka by tak výrazně převýšila 20 miliard dolarů, které firma ve středu přislíbila vložit do zvláštního fondu na úhradu škod způsobených touto největší ekologickou katastrofou v dějinách USA.

Soud
Zdroj: ČT24