Svatba století ve Stockholmu

Stockholm – Ve švédském Stockholmu se dnes koná svatba století. Dědička trůnu princezna Victorie si bere trenéra fitness Daniela Westlinga. Obřad se koná dnes. Královskou svatbu prožije Stockohlm poprvé od roku 1976, kdy se ženil současný švédský král Carl Gustaf. Země poslední dny žila svatebními dary. Podle švédské tradice, kterou uznává i královská rodina, se dárky rozbalují ještě před samotnou svatbou. Zřejmě proto, jak píše s nadsázkou Der Spiegel, že se budoucí novomanželé nemůžou dočkat, až „budou držet další nový mixér“.

Sbírka dárků je velmi pestrá, lidé přinášeli obrazy, kola, sušené ryby, štěňata, skleničky a mnoho dalších věcí. Nejsou to však jen dary od obyčejných lidí, ale také od firem a institucí. Např. vláda dala snoubencům tisícovku skleniček, které se zřejmě budou hodit možná už zítra na slavnostním banketu. Zajímavým darem obšťastnili pár také švédští včelaři, kteří věnovali 100 000 včel. Naštěstí ale předali pouze poukaz. Skladatel skupiny Abba Benny Andersson napsal pro příležitost svatby speciální píseň, kterou snoubenci slyšeli už včera večer.

Někteří darující se s párem osobně setkali v paláci a mohli si tak vyslechnout spokojená citoslovce úžasu nad dalšími a dalšími krásnými dárky. Všechny dary přitom budou na podzim veřejně vystaveny ve Stockholmu.

Panuje však obava, že přestože se původně předpokládalo, že se svatby účastní tisíce turistů a nadšených fanoušků monarchie, dorazí nakonec málo lidí. Zlí jazykové říkají, že v ulicích bude víc novinářů než obyčejných lidí. Jedním z důvodů je bezesporu to, že celou událost vysílá živě několik televizních stanic, takže plno zájemců zůstane doma v pohodlí svého obývacího pokoje. Nadšené z toho ale moc nejsou hotely a jiná zařízení, která se těšila na velký příliv turistů.

Monarchie ztrácí mezi Švédy podporu

Dalším důvodem může být také klesající podpora monarchie švédskou veřejností. Mnohým se totiž zdá svatba příliš drahá, příliš okázalá a příliš archaická v době, kdy země prožívá nejhorší recesi od druhé světové války. Podle médií posílila protimonarchistické cítění ve Švédsku. Od té doby, co Victoria před rokem oznámila zásnuby, se zdvojnásobil počet členů švédské republikánské asociace.

Švédský král nemá téměř žádnou politickou moc, ale královská rodina má privilegovaný život ve srovnání s ostatními lidmi. Tato disproporce se stala ještě zřejmější při přípravách svatby a mnozí se ptají, proč platit 20 milionů švédských korun (268 milionů korun) za svatbu, když si lidé mají utahovat opasky. Královský dvůr, který zaplatí polovinu, to hájí tím, že svatba podpoří turistiku a prodej suvenýrů.

Obyčejní lidé se stále častěji ptají, proč jinak tak rovnostářská země, jako je Švédsko, zachovává archaickou a nákladnou instituci. Podle posledních statistik chce zachovat monarchii 56 procent Švédů, zatímco v roce 2003 to bylo 68 procent.

Svatba na den po 34 letech

Zajímavostí je, že se svatba koná 19. 6., tedy přesně v den, kdy se ženil otec nevěsty, nynější švédský král Karel XVI. Gustav. Ten si v roce 1976 taktéž bral partnerku neurozeného původu, nynější královnu Sylvii. Na odvedení dcery k oltáři tolik lpí proto, že považuje tuto svatbu za událost státního významu, a cítí tak, jako vůdčí osoba země, povinnost svoji následovnici doprovodit do svazku manželského.