Kolumbijská policie pozatýkala špičky drogové mafie

Bogotá - Kolumbijská policie spolu s americkými úřady dopadla v Kolumbii špičky jedné z největších mafiánských organizací v historii. Kriminalisté zatkli desítky jejích členů včetně šéfů. S obratem pět miliard dolarů vydělali víc, než vůbec dokázali vyprat. Podle odhadů americké stanice CBS může být kartel odpovědný až za polovinu veškerého kolumbijského kokainu pašovaného do Spojených států.

Lov na takzvaný „Superkartel“ trval devět měsíců. Operace začala loni v září v rušném kolumbijském přístavu Buenaventura. Celníci tam zadrželi podezřelý kontejner s hnojivem. Uvnitř byly namačkané balíčky peněz. „Začali jsme počítat. Šest milionů dolarů, osm milionů dolarů a pořád to nebylo všechno,“ vzpomíná americký velvyslanec v Kolumbii William Brownfield.

Počítání objevených bankovek skončilo až na astronomické částce 28 milionů dolarů, v přepočtu téměř 600 milionů korun. Když kolumbijská policie a američtí agenti spustili zátah na mafiánské laboratoře v džungli, byli při tom reportéři stanice CBS. Natočili zatýkání desítek pašeráků drog a nájemních vrahů. „Jejich spáry sahají po celém světě,“ dodal agent amerického imigračního a celního úřadu.

Kromě Antarktidy dodával Superkartel drogy na všechny světové kontinenty. Do Severní Ameriky, Afriky i Evropy. Jen do Spojených států za posledních sedm let propašoval více než 900 tun kokainu. V cenách na černém trhu to dělá 24 miliard dolarů. Díky vlastní flotile poloponorek byli pašeráci téměř nepolapitelní.

Zatčeny byly i velké ryby

V rukou kriminalistů skončil i Don Claudio, jeden z bosů kartelu. Jeho kumpána Dona Lucha zatím dopadli v Argentině. Spojené státy teď žádají jeho vydání. „Je šokující, jaký měli příjem. Investovali do obchodu, kupovali rezidence a kancelářské budovy. Pořád jim ale zbývalo tolik hotovosti, že peníze prostě hromadili a schovávali,“ popisuje americký agent.

Zatčením mafiánských špiček ale akce nekončí. Vyšetřovatelé pátrají i po dalších členech celé sítě. Zatím není jasné, co k fenomenálně úspěšné operaci americké a kolumbijské policie přispělo a proč byly výsledky zveřejněny právě teď. Tento úlovek spolu s nedávným osvobozením tří policistů z rukou kolumbijské guerilly FARC ale každopádně může sehrát roli v nastávajících prezidentských volbách. Body si připíše jeden z kandidátů, bývalý ministr obrany Juan Manuel Santos. Stejně jako jeho stranický kolega a současný prezident Uribe svůj program zakládá na boji proti drogové mafii.

Bližší informace o zásahu proti superkartelu nejsou známé, jeho načasování se ale hodně hodí bývalému ministru obrany Juanu Santosovi, který je favoritem druhého kola kolumbijských voleb. Stejně jako současný prezident Álvaro Uribe totiž Santos staví svůj program na boji proti drogové mafii.