Do Evropy se ročně propašuje 270 tun masa z divokých zvířat

Paříž - Až 270 tun masa divokých zvířat se každý rok propašuje do Evropy přes jediné letiště. Tvrdí to zpráva britských a francouzských expertů, která vychází z počtu zásilek zadržených během sedmnácti dnů na pařížském letišti Charlese de Gaulla, které patří mezi nejrušnější v Evropě. Žádná čísla o nelegálně převáženém mase divokých zvířat dosud neexistovala. Výsledek studie byl proto překvapením. Podle odborníků by nelegální obchod s masem divokých zvířat mohl zvýšit poptávku po mase ohrožených druhů. Jako protiopatření navrhují lepší motivaci pro celníky nebo vyšší pokuty pašerákům.

V průběhu sedmnácti dnů úřady na pařížském letišti prohledaly 134 cestujících ze 14 afrických zemí. U devíti bylo nalezeno celkem 188 kilogramů masa divokých zvířat. Maso pocházelo z jedenácti živočišných druhů včetně dvou primátů, dvou druhů krokodýlů a tří druhů hlodavců. Čtyři z nich jsou na seznamu ohrožených druhů. Maso bylo dovezeno k osobní spotřebě, ale i v rámci lukrativního organizovaného obchodu.

Marcus Rowcliffe z Londýnské zoologické společnosti, jeden z autorů studie:

„Čtyři kilogramy opičího masa v Evropě stojí kolem sto eur, ve srovnání jen s pěti eury v Kamerunu.“

Získané údaje potom výzkumníci z Francie, Kambodži a Velké Británie přepočítali na týdenní a roční data. Týdně se podle nich v osobních zavazadlech propašuje kolem pěti tun masa divokých zvířat, ročně kolem 273 tun.