Jihoafrickému fotbalu fandí i tradiční kmen Zulu

Johannesburg - Fotbalový šampionát v Jižní Africe láká do ochozů hlavně fanoušky z ciziny. Místní ho totiž kvůli drahým vstupenkám i úmorným kolonám sledují radši doma v televizi. Vrcholnou událost sledují i příslušníci původního jihoafrického kmene Zulu. Bývali to zkušení válečníci, porazili i britskou armádu. Teď už kameny neházejí, jen jimi posouvají při tradiční hře Umlaba-laba. Tou nejdůležitější hrou je pro ně ale přece jen fotbal.

„Je to dobrá hra, všichni muži, které tady vidíte, ji mají rádi. Podívejte se, já mám velké břicho, ale fotbal nás udržuje fit,“ podotkl příslušník kmene Zulu Xolani Mbatha. Tradice a fotbal si tady rozumějí, hra pronikla do všech částí jihoafrické společnosti. Fotbalisté neběhají v kopačkách, ale v botách vyráběných z pneumatik. Nenosí svítivé dresy, ale tradiční oblečení z gazely. Fotbalem se baví, i když některé pohyby spíš připomínají kriket.

„Jsme fascinováni tím, že se v Jižní Africe koná mistrovství světa, je to pro nás pocta. Doufáme, že se po něm seznámí s kulturou kmene Zulu i celé naší země víc lidí,“ řekl příslušník kmene Zulu Xolani Richard Mabanga. Kmen Zulu nejsou jen schopní bojovníci a sportovci, ale tradičně i hudebníci a tanečníci. Jejich umění v moderním hávu, tanec diski, se stal symbolem jihoafrického fotbalu.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Kmen Zulu dodržuje přísné rituály, své děti ale posílá do školy

Ve vesnici v provincii Kwa Zulu Natal bydlí několik rodin kmene Zulu. Přestože se civilizaci ani turistům nebrání, je to jedno z posledních míst v provincii, kde vedou tradiční život, podobný jako před několika staletími. Dodržuje se tu přísná hierarchie, rituály, způsob obživy, i když dětí třeba chodí normálně do školy.

Důležitou roli hraje i věštkyně, co se vítězů šampionátu týče, má jasno. „Vyhraje Jižní Afrika, jsou dobře trénovaní, mají sebedůvěru, cítím z nich to, jak pozitivně myslí a mluví,“ tvrdí domorodá věštkyně Nakosi. Místní tým je ale na pokraji vyřazení, takže pokud se má věštba naplnit, bude jí muset pomoct zázrak.