Komorowského náskok před Kaczyńským se ztenčil

Varšava – Polsko po prvním kole nezná jméno nového prezidenta, zemi čeká kolo druhé. Při včerejším hlasování totiž nezískal žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů. Za 14 dní budou Poláci vybírat mezi Bronislawem Komorowským z liberální Občanské platformy premiéra Donalda Tuska a Jaroslawem Kaczyńským, který skončil druhý s pětiprocentním odstupem. Oproti nedělním předběžným výsledkům se ale zmenšil náskok Komorowského.

Pro Komorowského hlasovalo 41,54 procenta zúčastněných voličů a pro Kaczyńského 36,46 procenta. Náskok Komorowského tedy není takový, jak se podle některých odhadů ještě v neděli večer jevilo. Třetí místo obsadil šéf Svazu demokratické levice Grzegorz Napieralski s 13,68 procenta hlasů. Hlasovat přišlo 54,85 procenta voličů.

Kampaň bude do 4. července drsnější

Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase má v současnosti lepší vyhlídky Komorowski, nicméně v následujících dvou týdnech se dá očekávat programově konkrétnější i agresivnější kampaň, v níž s ohledem na nijak jednoznačný výsledek prvního kola není jasná pozice žádného z kandidátů. Oba se hodlají zaměřit především na regiony, v nichž prohráli. Bývalý polský prezident Lech Walesa před druhým kolem otevřeně podpořil Komorowského a varoval voliče před Kaczyńským. Kampaň před druhým kolem začíná již dnes; Kaczyński ji zahájil ve Štětíně, Napieralského rodném městě.

Uchazeči o křeslo prezidenta se tento týden utkají před soudem. Kandidát Občanské platformy totiž před několika dny zažaloval Kaczyńského za výrok, že Komorowski je pro privatizaci nemocnic. Občanská platforma tvrdí, že podporuje převod zdravotnických zařízení do rukou místních samospráv. Soud dal Komorowskému za pravdu a nařídil Kaczyńskému, aby svůj výrok opravil. Nicméně štáb Kaczyńského se proti rozsudku odvolal a odvolací soud námitky uznal. Proces tak začne znovu.