Vídeňský Schönbrunn prochází rekonstrukcí - poprvé po 111 letech

Vídeň - Na osm milionů turistů si ročně prohlédne Schönbrunnský palác ve Vídni. Všichni chtějí vidět jeho největší lákadlo - Velkou galerii. Letošní prázdninová návštěva ale může lidi zklamat. Sál totiž obsadili restaurátoři a část unikátní výzdoby je zakrytá. Jenže rekonstrukce je nutná. Galerii naposledy opravovali v roce 1899, kdy do ní Thomas Alva Edison osobně zavedl elektřinu. Opravy vyjdou na přibližně 70 milionů korun a skončit mají v roce 2012.

Základem pro Schönbrunnský palác byl v 17. století lovecký zámeček, přestavěný za Marie Terezie do dnešní podoby. Velká galerie od té doby zažila nespočet bálů, plesů, koncertů a důležitých jednání. Kromě řady šlechticů a monarchů se průvodci chlubí i návštěvou dvou nejvýraznějších postav studené války - amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a sovětského vůdce Nikity Chruščova.

Thomas Mahr, vedoucí restaurátorů:

„Podobně rozsáhlé opravy tady neproběhly od roku 1899, kdy sem zavedli elektřinu. Od té doby se nic neudělalo.“

Všechny slavné návštěvy se společně se zubem času na rokokovém interiéru podepsaly. Víc než sto let nikdo neopravil v galerii interiéry, fresky ani štuky. Omítka opadávala, stěny zašly. V Schönbrunnu proto začala největší restaurátorská operace. Na své si přijdou i elektrikáři: rozvody jsou totiž původní z roku 1899. Odborníci teď testují, jestli je bezpečné, aby v sále zůstaly původní elektrické kabely. Sice vydržely hodně přes sto let, ale jejich životnost už dávno skončila a památkáři se bojí, aby kvůli nim zámek nevyhořel.

Zámek je od roku 1996 součástí světového dědictví UNESCO. Návštěvníci sem proudí i v době rekonstrukce a nesmějí mít pocit, že přijeli zbytečně. Pro restaurátory jsou zabrané jen čtyři metry nalevo a napravo. Lešení je překryté obří fotografií opravované stěny, takže návštěvníci vidí všechno, i když jen na plátně. Podle reakcí turistů lze usuzovat, že cesty ani stání ve frontách nelitují.

Návštěvníky může nalákat například výstava v schönbrunnském muzeu kočárů, která ode dneška přibližuje svatbu francouzského císaře Napoleona s dcerou rakouského císaře. Ta se odehrála před 200 lety. Kromě bohatě zdobených vozů událost dokumentují i obrazy či šaty svatebčanů. K vidění budou do konce roku.