Mezinárodní komise se neshodla na omezení lovu velryb

Rabat - Nejméně další rok zůstane v platnosti mezinárodní zákaz komerčního lovu velryb poté, co se Mezinárodní velrybářská komise (IWC) nedokázala shodnout na způsobu, jak lov kytovců za přísných podmínek legalizovat. Moratorium na lov k obchodním účelům platí takřka čtvrt století, Japonsko, Norsko a Island ho však s poukazem na výjimky dál obcházejí.

Osmaosmdesát států jednalo v Maroku o kompromisním návrhu, který počítal s legalizací lovu velryb na deset let, nicméně za podmínky snížení počtu ulovených kytovců v mořích nedaleko Austrálie na 400 ročně po dobu pěti let a pak na 200 kusů.

Obhájci návrhu v čele s USA tvrdili, že lov by tak alespoň podléhal lepší kontrole, pokud není možné ho úplně zastavit. Odpůrci návrhu ale mají za to, že legalizace by pouze pobídla k lovu další země s velrybářskou minulostí, jakou je například Jižní Korea.

Peter Garrett, australský ministr životního prostředí:

Podle některých zástupců jednání selhala proto, že Japonsko odmítlo zcela ukončit lov v antarktických vodách. Zástupci Japonska sdělili, že jejich země přišla na jednání s kompromisními návrhy. Podle serveru BBC souhlasila mimo jiné se snížením současné kvóty 935 ulovených velryb na 200 jedinců za deset let. Snahy Tokia ale podle jeho zástupců překazily státy, které nehodlají tolerovat ani jednoho uloveného kytovce.

Otázkou zůstává také budoucnost a efektivita seskupení. IWC vznikla v roce 1946 s cílem dohlížet na lov velryb, časem se však podle AP změnila v těleso, které se přinejmenším částečně zabývá jejich ochranou. Moratorium na komerční lov, které zabránilo každoročnímu vybíjení desítek tisíc jedinců, vydala IWC v roce 1986.