Vězni z Guantánama drží na Slovensku hladovku

Medveďov - Tři vězni z americké věznice Guantánamo, které počátkem roku přijalo Slovensko, si stěžují na špatné podmínky v táboře v Medveďov, kde přebývají. Dva z nich dokonce začali držet protestní hladovku. Jeden z vězňů kontaktoval organizaci Amnesty International, stěžoval si na to, že v táboře jsou všichni tři vězni v izolaci a mohou se setkat jen s personálem nebo právníky.

Slovensko v lednu oznámilo, že přijalo tři vězně z věznice Guantánamo. Úřady ale neupřesnily, o koho se konkrétně jedná, za co byli v Guantánamu uvězněni ani kde budou na Slovensku přebývat. Teď se ukázalo, že trojice byla umístěna do tábora v Medveďově. Jeden z vězňů dokonce promluvil.

Novinářům to oznámil ředitel slovenské pobočky organizace Amnesty International Branislav Tichý. Na toho se obrátil vězněný Egypťan a popsal mu špatné podmínky, ve kterých na Slovensku s dalšími dvěma muži přebývá. V táboře jsou prý v izolaci. „Prakticky nemají k dispozici vůbec nic kromě postele a umývadla,“ řekl v rozhovoru pro Sme.sk Tichý. Nejsou spokojeni ani s jídlem, protože personál nerespektuje v tomto ohledu jejich náboženské přesvědčení. Zadržovaný Egypťan to potvrdil i České televizi.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Adel fatah al Gazar, Egypťan zadržovaný v Medveďově:

„Slíbili nám vybavený dům ve městě s muslimskou komunitou, kde bychom mohli praktikovat naše náboženství. Slíbili nám pravidelnou měsíční finanční podporu. Nic z toho nemáme. Mám místo nohy protézu. Slíbili novou, ale také nic.“

Trojice žije v táboře ve zvláštním režimu izolovaná od ostatních běženců. Místnost prý mohou opustit jen na hodinu denně. „Za pět měsíců se nedověděli, jaký je jejich právní status, nedověděli se, co se děje s jejich případem,“ řekl Tichý. Jeden z trojice prý má na Slovensku i ženu a děti, s nimiž se ale zatím nesměl setkat.

Slovenské ministerstvo vnitra jakákoli obvinění odmítá. Bernard Pirecel, ředitel migračního úřadu, tvrdí: „Jsou to osoby, které požívají velmi vysoký standard ochrany a integračního procesu, každodenně mají výuku slovenštiny, mají vysoký standard zdravotního zabezpečení.“ 

Ten rovněž vyloučil, že by trojice mužů neměla přístup k telefonům nebo k psychologům a dodal, že se bývalí vězni mohou pohybovat i mimo tábor. „Jsou bráni mezi občany na kávu nebo do restaurace na společenské besedy,“ popsal pobyt trojice Priecel. Odmítl však potvrdit, že jsou v Medveďově.

O případ tří vězňů se bude kvůli stížnostem zajímat americká ambasáda nebo vysoký úřad OSN pro utečence.

Prezident Barack Obama rozhodl po svém nástupu do úřadu o tom, že by se měla věznice uzavřít, od té doby se snaží vězně umístit v jiných zemích. Věznici Guantánamo pro osoby podezřelé z terorismu zřídily Spojené státy na své základně na Kubě v roce 2002.

Branislav Tichý
Zdroj: ČT24