Generálové v Afghánistánu se střídají, nic se ale nemění

Washington – Spojenecká mise v Afghánistánu má sice nového velitele, ale strategie se nezmění. Prezident Obama přijal rezignaci generála McChrystala kvůli jeho sporným výrokům v časopise Rolling Stone a nahradí jej jeho dosavadním nadřízeným generálem Davidem Petraeusem, který si připsal zásluhy za doposud úspěšnou strategii mise v Iráku.

„Přijal jsem rezignaci generála McChrystala. S politováním, ale také s jistotou, že to je nejlepší pro naši misi v Afghánistánu, naši armádu a naši zemi,“ uvedl prezident Barack Obama, když Petraeusovi předával velení.

David Petraeus získal vzdělání na nejprestižnějších univerzitách, stěžejní inspiraci sbíral především v dějinách. Americkou doktrínu převrátil naruby, když vojáky v Iráku poslal z opevněných základen mezi lidi. „Hlavním bitevním polem jsou obyvatelé. Musíte zajistit jejich bezpečnost, přesvědčit je, že jsme lepší než teroristi a že je před nimi ochráníme,“ soudí generál.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Generál David Petraeus:

„Je to těžké, ale ne beznadějné. Musím být realista a realita je taková, že situace se v nejbližší době nezlepší. Naopak, když jdete do útoku, musíte počítat se ztrátami.“

Jeho přístup převážil i v Afghánistánu, sám Petraeus dohlížel na jeho plnění. Velitel se tedy mění, strategie nikoliv. Už na podzim ale generál přiznal, že Afghánistán je mnohem komplikovanější záležitostí než Irák.

Během jednoho roku se do čela afghánské mise staví už třetí generál. Vyšší kartu, než je David Petraeus, už prezident Obama nemá. Afghánistánu se přitom říká hřbitov velmocí, historie tu nebyla lichotivá pro Alexandra Velikého či Sovětský svaz. Teď může buď pohřbít pověst legendárního generála, nebo ho definitivně zařadit mezi velikány amerických moderních dějin.

Barack Obama
Zdroj: ČT24