Rumuni se dobývali do prezidentského paláce

Bukurešť - Kvůli vládním škrtům se protestovalo v Bukurešti, několik set Rumunů zaútočilo na prezidentský palác. Policie je ale zastavila. Demonstrací se zúčastnily asi 4 tisíce lidí. Požadují, aby prezident neschválil snížení platů a důchodů. Rumunský nejvyšší soud už rozhodl, že zákon prosazovaný premiérem Emilem Bocem je částečně protiústavní. Mzdy zaměstnanců ve veřejném sektoru by měly klesnout o 25 procent a důchody o 15 procent.

Rumunský premiér Emil Boc oznámil, že vláda bude snižovat platy státním zaměstnancům o 25 procent, důchody by pak chtěla snížit o 15 procent. Je to prý nutné, aby Rumunsko splnilo požadavky Mezinárodního měnového fondu, který slibuje finanční pomoc ve výši dvou miliard korun. Bukurešť ale musí udržet deficit rozpočtu na 6,8, procenta.

Demonstrant:

„Snad se Basescovi (rumunský prezident Traian Basesco) zželí lidí, kteří ho zvolili, a nepodepíše ty úsporné zákony.“

Rumunský nejvyšší soud ale dnes rozhodl, že chystané reformy jsou částečně v rozporu s ústavou. „Úsporná opatření smějí dopadnout jen na pracující populaci, ne na důchodce,“ komentoval výnos rumunského Ústavního soudu jeho předseda Ion Predescu. Parlament by měl tedy svůj návrh upravit.   

„Vláda nebude moci (o změnách) rozhodnout, dokud soud nevysvětlí důvody, které ho k jeho verdiktu vedly. Což může trvat i více než deset dnů,“ uvedl politický komentátor Mircea Marian z rumunského deníku Evenimentul Zilei.