Proces s bilionovým makléřem skončil, verdikt padne v říjnu

Paříž - Závěrečnou obhajobou dnes v Paříži po necelých třech týdnech skončil soudní proces s bývalým makléřem francouzské banky Société Générale Jérômem Kervielem (33). Banka tvrdí, že ji Kerviel nepovolenými spekulacemi připravil asi o 4,9 miliardy eur (více než 126 miliard Kč), a prokuratura pro něj žádá pětiletý trest. Kerviel je obviněn z překročení pravomocí, zpronevěry a falšování dokumentů. Konečný verdikt bude vynesen 5. října.

Kervielův právní zástupce Olivier Metzner soudu řekl, že Kerviel byl jen šachovou figurkou v deprimujícím finančním systému, který Kerviela donutil k riskantnímu chování. Metzner Kerviela vykreslil jako skromného chlapce z Bretaně, jehož zkazila Société Générale, která měla ze zisků prospěch. Ve skutečnosti se prý neřeší Kervielovy riskantní transakce, ať byly jakkoli vysoké, ale okolnosti, za kterých funguje finanční systém.

Obhajoba mimo jiné požaduje, aby bylo zrušeno obvinění, že Kerviel překročil své pravomoci a falšoval dokumenty a že se dopustil podvodu. Kerviel už se naopak přiznal k tomu, že neoprávněně manipuloval s počítačovými daty.

Výroky Kervielova obhájce Oliviera Metznera:

  • „Kdo jste, Société Générale? Kdo jste? Jak vytváříte lidi, jako je tento člověk?“
  • „My chceme vědět, zda Kerviel překročil nějaké limity nebo abnormálně riskoval, jestliže to (Société Générale) dělala neustále.“
  • „Já bráním jednoho člověka proti celému systému, proti lžím. Proti vykonstruovaným lžím.“

Kerviel svou obhajobu stavěl na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá, a že překračuje interní limity. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo, až prý nashromáždil vysokou ztrátu, banka jej hodila přes palubu. To ale lidé ze Société Générale od začátku odmítají a Kerviela považují za lháře. Před soudem se objevil i bývalý šéf Société Générale Daniel Bouton, ačkoliv se tomu zpočátku bránil. Société Générale působí ve více zemích, včetně České republiky, kde vlastní Komerční banku.

Metzner se v závěrečné řeči zaměřil na širší příčiny finanční krize a ukázal přitom právě na Société Générale a její ztráty z investic do cenných papírů odvozených od hypoték horší kvality. Zmínil se ale také o tom, jak musela americká vláda zachraňovat obří pojišťovací ústav American International Group (AIG) a jak se světová finanční architektura ocitla v blízkosti totálního rozpadu. To jsou podle Metznera i symptomy chaotického světa, z něhož vzešel Kerviel.

Obhájci míní, že o operacích s takovým finančním objemem museli nadřízení vědět

Metznerův kolega Nicolas Huc-Morel při obhajobě popsal Kerviela jako nadšeného a loajálního mladého muže, jehož neschválené obchody mu jeho nadřízení tolerovali. „Kerviel není opředen žádným tajemstvím. Tajemná je naopak Société Générale. Jak mohla banka vůbec dovolit, že někdo otevře tak masivní pozice?“ ptal se Huc-Morel. Kerviel měl otevřené pozice až za 50 miliard eur (asi 1,3 bilionu Kč).