G8 slíbila pět miliard dolarů africkým matkám a dětem

Huntsville - Skupina nejvyspělejších zemí světa G8 slíbila pět miliard dolarů (přes 100 miliard korun) na zdravotní péči o matky a novorozence v Africe. Vyhnula se však rozsáhlejším příslibům pomoci chudým zemím s vědomím, že nesplnila dřívější závazky a že se sama potýká s rozpočtovými problémy. Skupina G8 v roce 2005 na summitu ve skotském městě Gleneagles slíbila, že pomoc nejchudším zemím zdvojnásobí, tento svůj závazek však splnila pouze částečně. V Torontu se o víkendu koná i jednání skupiny G20. Vlády zemí G20 se dnes dohodly na snížení svých deficitů na polovinu do roku 2013.

„Je zapotřebí, aby všechny země připravily důvěryhodné, dobře načasované a prorůstové plány k zajištění rozpočtové udržitelnosti, které budou diferenciované a uzpůsobené národním podmínkám,“ píše se v návrhu komuniké. G20 podle návrhu komuniké rovněž poskytne zemím možnost vlastní volby, zda zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize.

Představitelé Spojených států a Británie se v pátek na schůzce G8 v Kanadě snažili přimět své kolegy z ostatních bohatých zemí, aby své závazky dodrželi. „Myslím si, že je frustrující, že světoví vůdci se k něčemu zavážou a poté to nesplní,“ řekl britský premiér David Cameron. „Tehdy v Gleneagles jsme učinili sliby. Měli bychom tyto sliby dodržet,“ dodal.

Timothy Geithner, americký ministr financí:

„Podle mě už teď svět chápe, že budoucí růst nemůže záviset na Spojených státech tak jako v minulosti.“


Různé země mají různý obraz světa. Teď se snaží o jeden společný. Nezvyklý soulad chce ukázat třeba Británie s Ruskem. V Kanadě si slíbily nový začátek pošramocených vztahů. I ulice maluje, ovšem hlavně transparenty. V Torontu protestují tisíce lidí proti schůzce G8, kapitalismu a krizi. „Tahle krize zničí střední třídu. Za chvíli tu máme hyperinflaci, tak jak jsme to viděli v jiných zemích,“ řekla jedna z protestujících.

Schůzka se koná v ospalé jezerní oblasti zhruba 300 kilometrů severně od Toronta. Delegáti tak mají šanci načerpat síly před větší schůzkou G20, která se koná právě v Torontu. Jednání G20 čekají složitější finanční otázky. Především dilema, kam až zajít se škrty v předlužených rozpočtech, s jakými se potýká řada evropských zemí, aby se nepoškodilo stále dost křehké ekonomické oživení. O něj se bojí především Spojené státy.

Kritičtí aktivisté prošli centrem Toronta

Dějiště schůzky G20 v Torontu se mezitím změnilo v pevnost obehnanou policejními oddíly a zátarasy. Tisíce kriticky naladěných aktivistů prošly centrem Toronta a docházelo na strkanice s policisty. Ti ale pochod udrželi na silnici. Chystají se ale další protestní akce - v neposlední řadě kvůli jedné miliardě dolarů, kterou pořadatelství dvou summitů Kanadu stálo.

Skupinu G8 tvoří země G7 a Rusko. Členy G7 jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Velká Británie, Německo, Francie a Itálie. Schůzky G8 se jako hosté účastní i představitelé nejchudších zemí.