Poblíž ministerstva zahraničí v Kábulu došlo k explozi

Kábul - Silná exploze otřásla dnes ráno centrem Kábulu nedaleko budovy ministerstva zahraničí. Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) oznámily, že s největší pravděpodobností nešlo o sebevražedný či jiný útok, ale o nehodu. Zatím nejsou zprávy, že by si výbuch vyžádal nějaké mrtvé či zraněné, v místě incidentu ale bylo slyšet sirény.

„Podle dostupných zpráv explodovala pozemní mina umístěná ve vozidle afghánské armády,“ řekl mluvčí ISAF. Výbuch vyvolal znepokojení, protože se stal ve čtvrti, která je plná sídel zahraničních diplomatických misí, mezinárodních organizací a afghánských vládních úřadů, včetně afghánského ministerstva zahraničí.

Podle agentury AFP se v Kábulu v současnosti nachází předseda sboru náčelníků štábů americké armády Michael Mullen, který do afghánské metropole přicestoval v souvislosti s výměnou velitele spojeneckých sil Stanleyho McChrystala, jehož nahradí generál David Petraeus. I přes přítomnost takřka 150 000 zahraničních vojáků v Afghánistánu povstalecké hnutí Taliban sílí a jednotky a budovy afghánské vlády se stávají častým terčem sebevražedných atentátníků.