Sto tisíc Íránců v Paříži demonstrovalo za demokracii v Íránu

Paříž - Desetitisíce Íránců z celého světa dnes na pařížském předměstí Taverny demonstrovaly za demokratické změny v Íránu. Podle exilové opoziční Národní rady odporu Íránu (NCRI) se manifestace zúčastnilo 100 000 lidí, uvedla agentura DPA. Demonstranti v prohlášení vyzvali k dalším mezinárodním sankcím proti islámskému režimu. Požádali Západ, aby se při jeho pádu politicky angažoval. Toto prohlášení podle NCRI podpořilo na 3 500 poslanců z Evropy a Severní Ameriky.

Demonstrace se zúčastnilo také na 35 000 lidí z Německa, kde žije největší exilová íránská komunita. Účastníci se do Paříže sjeli ve 1 400 autobusech a bezpočtu osobních aut. Na manifestaci jako hosté vystoupili například někdejší španělský premiér José María Aznar nebo bývalý americký vyslanec při OSN John Bolton.

Hlavní řečnice Marjam Radžávíová, která stojí v čele NCRI, prohlásila, že íránský režim přišel po násilném potlačení protestů po prezidentských volbách v roce 2009 o možnost usmíření. Dlouholetá vyjednávání podle ní přinesla Teheránu jen čas. Radžávíová proto vyzvala Západ, aby od Íránu okamžitě přestal kupovat ropu i plyn.