Francie soudí panamského diktátora Noriegu

Paříž - V Paříži dnes začal opakovaný proces s bývalým panamským diktátorem Manuelem Noriegou. Je souzený za praní špinavých peněz získaných z obchodu s drogami. Za podobné zločiny si už ve Spojených státech odseděl 18 let. A dostihnout Noriegu by chtěla i panamská justice.

Bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu vydaly Spojené státy do Francie letos v dubnu k trestnímu stíhání. Ve Francii byl Noriega usvědčen z praní špinavých peněz. Před dvěma lety mu ve Spojených státech skončil trest za obchody s drogami, ale zůstal ve věznici na Floridě, odkud proti hrozícímu vydání právní cestou bojoval.

Ve Francii byl Noriega v roce 1999 v nepřítomnosti odsouzen k deseti letům vězení a vysoké pokutě za praní špinavých peněz prostřednictvím francouzských bank a za obchod s drogami. Francouzské úřady chtějí uspořádat nový proces. Hrozí 10 let vězení a pokuta 11 milionů eur.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Bývalý diktátor je obviněn z praní špinavých peněz v objemu 15 milionů tehdejších francouzských franků, dnes asi 59 milionů korun. V osmdesátých letech údajně poslal do dnes již neexistující francouzské banky provize, které dostal od kolumbijského kokainového kartelu a za které jeho manželka a společnost nakoupily mimo jiné tři luxusní byty v Paříži. Ty mu později Francie zabavila. Noriega obvinění popírá. Tvrdí, že šlo o dědictví, majetek jeho ženy a peníze, které dostal od americké CIA.

Vydání Noriegy požaduje i Panama, kde čelí obviněním, a to z těžších zločinů než ve Francii. Panamské zákony umožňují lidem nad 70 let odpykat si trest v domácím vězení, proto se chce Noriega vrátit právě sem.

V Panamě by Noriegu čekaly procesy za zločiny, jichž se podle obžaloby dopustil v 80. letech, kdy jako vrchní velitel panamské armády tvrdě potíral opozici. Dopaden byl Spojenými státy v roce 1989.

Manuel Noriega
Zdroj: ČT24