Každý Američan má právo vlastnit a nosit zbraň

Washington/Chicago - Jednotlivé státy a města ve Spojených státech nesmí omezovat právo Američanů vlastnit zbraň. Toto precedentní rozhodnutí vydal Nejvyšší soud. Odvolal se při tom na druhý dodatek americké ústavy. Jednotlivé státy ani města nemůžou právo Američanů vlastnit a nosit zbraň nijak omezovat. Hlasování soudu však bylo těsné, protože verdikt podpořilo jen pět soudců z devíti.

Soudci se zabývali nařízením v Chicagu, na jehož území dvacet osm let platil zákaz nošení zbraní na veřejnosti. Proti tomu bojovali čtyři občané za podpory vlivné Národní asociace držitelů střelných zbraní. A zvítězili. Podobný zákaz jako v Chicagu se pokusilo zavést i město Washington. To před dvěma lety u soudu neuspělo také, ale tehdejší verdikt platil jen na federální úrovni.

Právo držet zbraň dlouhodobě rozděluje americkou veřejnost. Odpůrci v něm vidí příčinu násilí v USA, kde je denně zastřeleno osmdesát lidí. Podle odhadů má střelnou zbraň asi 90 milionů Američanů a jejich celkový počet dosahuje 200 milionů.

Americké právo držet zbraň je stále neomezené (zdroj: ČT24)