Mezinárodní vesmírná stanice přeletí večer nad ČR

Praha - Dnes večer můžete na vlastní oči vidět na obloze průlet mezinárodní kosmické stanice ISS, a to hned dvakrát. Stačí se deset minut po desáté anebo ještě čtvrt hodiny před půlnocí zaměřit na západní obzor. Mezinárodní stanice se bude pomalu pohybovat přes celou oblohu. Podle astronomů se nedá přehlédnout, dnešní jasná noc totiž bude mimořádně příznivá.

„Oba přelety budou trvat přibližně pět minut a mezinárodní stanici určitě poznáme, protože půjde o nejjasnější těleso, které na obloze uvidíme,“ vysvětluje astronom Jakub Rozehnal. Velkou jasnost způsobuje slunce, které je za letních nocí nízko pod obzorem. Paprsky rozzáří především solární panely, které pro stanici vyrábějí proud.

„Mezinárodní kosmická stanice je velká asi jako fotbalové hřiště. Má délku 109 metrů, šířku padesát metrů a na výšku má asi 20 metrů,“ říká Michal Václavík z České kosmické kanceláře. S malým dalekohledem by mělo být možné pozorovat i některé detaily - solární panely nebo jednotlivé moduly.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Na stanici bude rušno i v následujících hodinách. „Tento týden má ke stanici přiletět zásobovací raketa Progres, má přivézt další zásoby, nové přístroje, poštu kosmonautům a další maličkosti,“ přibližuje Václavík.

Kromě ISS můžou amatérští astronomové pozorovat desítky další umělých družic a satelitů, třeba i slavný Hubblův teleskop. I když ne tuto noc. Model unikátního dalekohledu si však zájemci můžou prohlédnout naživo na petřínské hvězdárně v Praze.