Obama slibuje McChrystalovi čtyřhvězdičkovou penzi

Washington - Americký Senát schválil jmenování generála Davida Petraeuse na post velitele vojenských jednotek v Afghánistánu. Generál Petraeus při slyšení v Senátu varoval, že v Afghánistánu hrozí další eskalace násilí. Jen v červnu tam zemřelo kolem stovky vojáků. Petraeus ve funkci střídá Stanleyho McChrystala, kterého Obama odvolal kvůli kritice představitelů vlády v médiích. McChrystal se chystá do důchodu, Obama se nechal slyšet, že mu zajistí čtyřhvězdičkovou penzi.

Generálovi Stanleymu McChrystalovi chyběl rok služby, aby si za své působení ve funkci velitele amerických sil v Afghánistánu zasloužil penzi odpovídající jeho čtyřhvězdičkové šarži. I tak ale zřejmě teď, když se po odvolání chystá do důchodu, čtyřhvězdičkový důchod výši 12 475 dolarů měsíčně před zdaněním (264 tisíc korun) dostane. Slíbil mu to sám prezident Barack Obama. 

„Uděláme vše potřebné pro to, aby někdo, kdo sloužil vlasti s takovým nasazením jako on, mohl odejít do důchodu na čtyřhvězdičkové úrovni,“ uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

McChrystala v Afghánistánu nahradí generál David Petraeus, kterého by měl o víkendu do funkce potvrdit Senát. Petraeus včera během slyšení v americkém Senátu varoval zákonodárce, že v Afghánistánu hrozí další eskalace násilí. „Předpokládám, že tvrdé boje budou pokračovat. Vlastně by mohly ještě zesílit v příštích několika měsících,“ prohlásil. Generál se také vyjádřil ke stahování amerických vojsk z Afghánistánu. To podle něj bude záviset na bezpečnostní situaci v zemi.