Rusko-americké vztahy by neměla špionážní aféra poškodit

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin doufá, že špionážní aféra, při které bylo zadrženo 11 lidí, nepoškodí vztahy se Spojenými státy. Ruské ministerstvo zahraničí mezitím vydalo prohlášení, ve kterém několik zatčených označuje za své občany. Uvádí v něm ale, že se nikdo z nich neprovinil proti zájmům USA. Podezřelí jsou obviněni ze spiknutí a shromažďování citlivých informací.

Špionážní aféra může poškodit slibně se rozvíjející rusko-americké vztahy. O to ale ani jedna velmoc nestojí.  Alespoň o tom ujišťují představitelé jak ruské, tak americké vlády. „Nevěřím, že tohle nějak ovlivní naše nové vztahy s Ruskem. V posledním roce a půl jsme v naší spolupráci hodně pokročili, třeba co se týče smlouvy START nebo Severní Koreje a Íránu. Tahle událost naše vztahy neovlivní,“ uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Ruské ministerstvo zahraničí:

„Počítáme s tím, že incident spojený se zatčením skupiny osob podezřelých z výzvědné činnosti ve prospěch Ruska nebude mít záporný vliv na rusko-americké vztahy.“

Rusko-americké vztahy špionážní nepoškodí (zdroj: ČT24)


Diplomatické roztržce se chce vyhnout i ruský premiér Vladimir Putin. Při setkání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem v letovisku Novo-Ogarjovo se pokusil kauzu trochu odlehčit. „Přijel jste v příhodnou dobu. Vaše policie se vymkla kontrole, strkají lidi do vězení. Ale je to asi jejich práce. Odhaduji, že pozitivní směřování našich vztahů z poslední doby tato událost nepoškodí,“ okomentoval to Putin.

Rusko už uznalo, že skupina zatčených jsou Rusové, podle ministerstva zahraničí ale žádnou protiamerickou činnost nevyvíjeli. Americké ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že v souvislosti se skandálem nemají Spojené státy v úmyslu vyhostit žádného ruského diplomata. Ministerstvo tak reagovalo na spekulace ohledně dalšího vývoje rusko-amerických vztahů po nedělním zatčení skupiny osob podezřelých ze špionáže pro Rusko.

Tiskový mluvčí ministerstva zahraničí řekl, že američtí činitelé jsou v kontaktu se svými ruskými partnery a diskutují s nimi o okolnostech případu. Dodal, že neočekává žádné diplomatické následky.

Ruský tisk vidí za aférou snahu uškodit Obamovi

Špionážní aféra se dnes dostala na titulní stránky ruských deníků. Ty soudí, že aféra je namířena proti Baracku Obamovi, americké tajné služby mu prý chtěly uškodit. Například list Tvoj děň o americké zpravodajské službě v titulku napsal: „Ti jsou teda pitomí“. Agenti prý „zasadili svému prezidentovi pořádný úder, když zorganizovali tu nejpitomější operaci s cílem chytit imaginární ruské špiony“.

List Moskovskij Komsomolec pak tvrdí, že „je logické předpokládat, že hlavním terčem této historky je prezident Obama, jehož země se hemží lidmi, kteří mu chtějí uškodit“.

„FBI se míchá do nového rozvoje“ vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy, píše zase Nězavisimaja gazeta a dodává, že „tento špionážní skandál zpochybňuje opětné sbližování mezi Moskvou a Washingtonem“.