Tři Češi se utopili v Karibiku, strhl je vír pod vodopádem

Kingstown/Praha - Tři čeští občané, dva muži a jedna žena, zahynuli v turistickém středisku Trinity Falls na karibském souostroví Svatý Vincenc. Tragédie se stala při návštěvě tamních vodopádů, kdy sedmdesátiletá Češka neuposlechla instrukce od kapitána a pod vodopádem ji strhnul vodní vír. Muži, kteří jí přispěchali na pomoc, rovněž nepřežili. Smrt Čechů potvrdila i česká diplomacie; české velvyslanectví v Caracasu je již v kontaktu s rodinami mrtvých a s místními úřady řeší náležitosti převozu obětí neštěstí do vlasti.

Mrtví turisté byli součástí devítičlenné skupiny výletníků, která zamířila za přírodními krásami deštných pralesů. „Jedna starší dáma, sedmdesát let, dostala sice instrukce od kapitána, ale vůbec neposlechla – ani svého manžela – a šla a dostala se u vodopádu do víru. Začal k ní utíkat manžel, že jí pomůže, kapitán na něj křičel: 'Nechoď nikam!' a vrhl se tam taky. Začali se ve víru točit všichni tři,“ uvedla pro ČT účastnice zájezdu Vlasta Brychtová.

„Tak tam skočil ještě jeden mladší, třicetiletý kluk. Ten je nezvládal chytat, byla to hrozná katastrofa. Když viděl, že se dostává do stejného, co oni, tak měl co dělat sám se sebou,“ popisuje událost Brychtová. „Postupně vyplavalo jedno tělo přes kameny, jeden černoch ho chytil, tu paní, co vyplavala, chytil ten mladý kluk - a kapitána po chvilce,“ dodala k dramatu dále. „Paní tam byla tak dvacet pětadvacet minut, kapitán čtvrt hodiny. Oživovali jsme je, vůbec to nešlo, to bylo hrozné. Hrozná hodina,“ vzpomínala Brychtová.

Telefonát očité svědkyně (zdroj: ČT24)

Informací o tragédii není mnoho, s ohledem na přání pozůstalých zachovávají úřady mlčenlivost. Úřady na Svatém Vincentu minulý týden vyhlásily oblast vodopádů Trinity Falls za nebezpečnou a zakázali do ní vstup. Příčinou jsou sesuvy půdy.