Petraeus nechce v Afghánistánu měnit strategii

Brusel - Nový šéf zahraničních jednotek v Afghánistánu David Petraeus nechce měnit strategii boje proti afghánským islámským extremistům. Naopak bude ověřovat, zda jsou současné směrnice řádně plněny. Petraeus dnes v Bruselu, kde se setkal s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem, zdůraznil potřebu udržovat na co nejnižší úrovni ztráty mezi civilním obyvatelstvem. Rasmussen mu vyslovil plnou podporu.

Americký generál se s vedením NATO setkal den poté, co ho v nové funkci potvrdil americký Senát. Do funkce ho jmenoval prezident Barack Obama, který z ní předtím odvolal generála Stanleyho McChrystala. Důvodem byly McChrystalovy pohrdavé výroky o některých amerických vládních činitelích. „Byla to změna velení, ne změna strategie,“ řekl při setkání s novináři Rasmussen. „Generál Petraeus má naši plnou podporu,“ dodal.

„Nebude žádná revize pravidel zapojení jednotek, která jsou, myslím, dobrá,“ řekl dnes Petraeus. V protipovstalecké válce je potřeba dělat vše pro ochranu obyvatelstva a snížit ztráty mezi nevinnými civilisty, „to je v boji proti povstalcům imperativ,“ řekl generál. Dementoval přitom jakýkoli úmysl dát jednotkám NATO znovu volnost střílet v případě napadení bez ohledu na okolnosti.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Mezinárodní jednotky se v Afghánistánu staly terčem kritiky kvůli civilním obětem, které si vyžádaly některé jejich akce. Kritizoval je i afghánský prezident Hamíd Karzáí. Už McChrystal, vědom si katastrofálních důsledků takových přehmatů pro nazírání Afghánců na zahraniční jednotky, kladl důraz na omezování počtu těchto obětí.

Zahraniční síly vedou v Afghánistánu spolu s tamními vládními silami boj proti povstalcům z kdysi vládního hnutí Tálibán, které v poslední době znovu nabývá na síle. Petraeus se dnes podle agentury AP snažil představitele spojeneckých zemí přesvědčit, že boj pokračuje dobře navzdory rostoucím ztrátám mezi zahraničních vojáky a navzdory potížím, s nimiž se setkává úsilí o opětné ovládnutí některých klíčových oblastí země.

Stanley McChrystal
Zdroj: ČT24