Zneužívaná Američanka dostane odškodnění 20 milionů dolarů

Sacramento - Zákonodárci amerického státu Kalifornie schválili odškodné ve výši 20 milionů dolarů (410 milionů korun) pro Jaycee Dugardovou. Nyní třicetiletou ženu unesl v jejích 11 letech recidivista Phillip Garrido, 18 let ji věznil a zplodil s ní dvě děti. Kalifornie dnes uznala, že se dopustila pochybení, když na trestaného sexuálního násilníka neuvalila dostatečně přísný dohled, napsal dnes deník Los Angeles Times.

„Je to kompenzace pro tři lidi, jejichž život byl hrozně poškozen za dobu 17 nebo 18 let,“ řekl Daniel Weinstein, který dojednal dohodu mezi státem a rodinou Dugardové. Garrido podle odborníků během 18 let věznění Dugardové vážně poznamenal její psychický stav. Na únosu a zadržování Dugardové se údajně podílela také Garridova manželka Nancy, oběma hrozí doživotní vězení.

Kalifornský zákonodárce Jim Nielsen označil dohodu o odškodném za přiměřenou. „Ukončí právní zranitelnost státu. A snad i pomůže rodině v tom, že nebude muset vést zdlouhavá soudní jednání,“ řekl. Zároveň připustil, že případné soudem stanovené odškodnění by bylo výrazně vyšší než dohodnutých 20 milionů dolarů.

Dugardová se začala domáhat odškodného dva měsíce poté, co se loni v srpnu dostala z Garridova zajetí. Tvrdila přitom, že kdyby úřady dostatečně kontrolovaly Garrida po jeho podmínečném propuštění z vězení, musely by ji najít dřív. Úředníci sice navštěvovali delikventa od roku 1999, nikdy ale Dugardovou ani její dcery neobjevili.

Dohodu o odškodném jednoznačně podpořily obě komory kalifornského parlamentu, proti se vyslovili jen dva členové dolní a jeden člen horní komory. Návrh ještě musí podepsat guvernér Arnold Schwarzenegger. Jeho mluvčí už nicméně oznámil, že to guvernér udělá.

Phillip Garrido
Zdroj: ČT24